32. Gün gibi Türk medya tarihine damgasını vurmuş bir programda, Mehmet Ali Birand gibi efsane bir habercinin öğrencisi olmuş, Rıdvan Akar gibi başarılı bir gazetecinin hem öğrencisi hem de iş arkadaşı olmuş biri olarak Türkiye’de çekilen her belgesele müthiş bir iştahla yaklaşırım. Türk siyasi tarihinin en can alıcı belgesellerini yapmış, dosya haberlerle gündem değiştirmiş bir ekiple çalıştıktan sonra aksi mümkün değildi zaten! Ancak çoğunlukla hayal kırıklığı yaşarım. Zira bu ülkede belgeselcilik maalesef çok ciddiye alınmıyor. Daha doğrusu bu işi hakkıyla yapan birkaç idealist belgeselci olmasa sözünü bile etmeyeceğiz. Çünkü belgesele bütçe yaratacak yatırımcı, kaynak, platform bulmak çok zor! İşte o idealistlerin inadı, meslek aşkı ve dertlerini paylaşma şevki sayesinde birkaç iyi belgesel izleyebiliyoruz.
‘BENİ İZLE’ DİYE BAĞIRIYORDU
Buna karşın dijital platformlar hayatımıza girdiğinden beri yabancıların çektiği belgeselleri izleyip gıptayla bakmayanınız var mı? Hikayenin gücü, anlatım biçimi, görüntünün hikayenin derinliğini ortaya koyuşunu izlerken biraz da kıskanıyorum açıkçası… Türkiye’de de dijital platformlar denemeler yaptılar. Biyografi türünde Türkiye için çok önemli olan oyunculara, müzisyenlere, teknik direktöre kamerayı çevirdiler. Ancak bazen etik, bazen objektiflik ayarı maalesef kaçmıştı. O nedenle Prime Video ilk orijinal belgeseli Arda Turan: Yüzleşme belgeselini duyurduğunda hiç heyecanlanmadım. Arda Turan gibi baskın bir karakterin belgeselde kendisiyle yüzleşemeyeceğine adım kadar emindim. Fakat haziran ayında Prime Video Türkiye Müdürü Alptuğ Çopuroğlu küçük bir basın grubuna ilk fragmanı izlettiğinde heyecanlandım. Beklentimin çok üstünde bir fragmandı ve kesinlikle ‘beni izle’ diye bağırıyordu.
KURTARICI GÖREVİ ÜSTLENMİŞ
Arda Turan nev-i şahsına münhasır bir karakter. Toksik maskülenliğin adeta en belirgin örneklerinden biri… Türk halkı için siyah ya da beyaz kadar net bir karakter… İnsanlar onu ya seviyor ya da nefret ediyor. Ya hep ya da hiç diyorlar… Tıpkı kendisi gibi… Çünkü onun da hayatta grileri yok. Taraftarla kurduğu bağ da bunu yansıtıyor. Benim için Arda; heyecanlı, yetenekli bir gençken güç zehirlenmesi yaşayan, Fatih Terim’e öykünen bir yetişkinliğe ilerleyen ve kalbinden bir şey geçtiği anda aklına sorma gereği duymayan biri! Belgeseli izleyince de buna şahit oldum. Arda’nın Bayrampaşa’da top oynadığı sokaklardan başlayan ve Eyüpspor’a uzanan hikayesini izlerken en net görünen şey yüzüne maske takmış kırılgan bir çocuktu! Çünkü ona daha çocukluğundan itibaren kurtarıcı görevi verilmiş ve görevi yerine getirmek için her yolu mubah saymış!
22 YAŞINDA KAPTAN OLMAK FELAKETİ OLMUŞ
Bir çocuk düşünün… Sokakta futbol oynarken Galatasaray’da oynamaya başlıyor. 22 yaşında da Türkiye’nin en büyük takımlarından birinin kaptanı oluyor. Adnan Polat belgeselde bu kararından övgüyle bahsediyor ama bence Arda’nın en büyük felaketi 22 yaşında Galatasaray’a kaptan olmasıymış. Boyundan büyük bu sorumluluk onu bugünkü Arda’ya dönüştürmüş. Çünkü artık ailesi ya da arkadaşlarının değil büyük bir camianın, taraftarın da kurtarıcılığına soyunmuş. O yaşlarda farkında olmadığıysa kahraman olmanın sağlam bir sinir sisteminden geçtiğiymiş. Belgeselde; Galatasaray’dan İspanya’ya uzanan yolda Arda’nın en mutlu günlerini Madrid’de geçirdiğini, Galatasaray’ın ailesi olduğunu, Fatih Terim’le sevgi-nefrete dayalı baba-oğul ilişkisini, kitleler tarafından çok sevildikten sonra bir anda nefret edilen kişiye dönüşünce Arda’nın toksikleşen karakteriyle yüzleşmesine şahit oluyorsunuz. Kendi ülkesinde yuhlanan, İspanya’da alkışlanan yani yine siyah ve beyazın zıtlığında yaşayan Arda’yı izliyorsunuz. Okan Can Yantır, Dorukhan Acar, Insignia Yapım ve Umut Aral cesur bir işe imza atmışlar. Yüzleşme kelimesinin hakkını vermişler.
KÖYÜ ATEŞE VERMİŞ
Çok sevdiğim bir Afrika sözü vardır: Köyü tarafından sevilmeyen çocuk sonunda o sevginin sıcaklığını hissetmek için köyü ateşe verir. Arda Turan: Yüzleşme belgeselini izlediğinizde Arda’nın o çocuğa nasıl dönüştüğünü görüyorsunuz. Yaptığının yanlış olduğunu bilmesine rağmen pişman olmadığını söylerken gözüne iyi bakmayı unutmayın! Arda Turan: Yüzleşme belgeseli Prime Video’da!