Türk halkı en çok hangi dizileri izledi?

DİZİ

Estima Araştırma’nın yürüttüğü, Türkiye’de psikolojik içerikli dizilerin toplum üzerindeki olası etkilerini araştırmayı hedefleyen “TV Dizilerinin Toplumsal Sorunlarla Etkileşimi” araştırması, Türk halkının 2020-2021 sezonundaki dizi izleme alışkanlıklarına ışık tuttu. 81 ilden Türkiye’yi temsil eden her SES grubu ile görüşülerek edinilen veriler, Türk toplumunun içinde bulunduğu durum ve TV ile ilişkisi hakkında birçok bulguyu ortaya koydu.

TV dizileri Türk halkının vazgeçilmezi

Araştırmanın sonuçları, Türkiye’de Türkiye’de her 10 kişiden 9’u düzenli olarak televizyon izlediğini, TV izleyen her 10 kişinin 7’sinin ise dizi izlediğini ortaya koyuyor. Dizi izleyicilerinin %90’ı ise, ağırlıklı olarak 45-54 yaşları arasındaki ev kadınları olmak üzere «gerçek hayat hikayelerini» konu almış dizileri beğendiklerini belirtiyor. Son yıllarda TV’deki yerini artıran "psikolojik konu" temalı diziler ise kadın izleyiciler tarafından ilgi görmesiyle dikkat çekiyor.

Araştırmaya katılanların son bir yılda dikkatle takip ettiği diziler listesinin başında %46 ile Kırmızı Oda, %42 ile Masumlar Apartmanı ve %37 ile Camdaki Kız dizileri geliyor. Yine araştırma sonuçlarına göre en çok etkilendikleri dizi karakteri sorulduğunda Türk halkının aklına gelen ilk iki karakter Masumlar Apartmanı’ndan “Safiye” ve Kırmızı Oda’dan “Sadi” oluyor. 

Psikoloji temalı dizilere ilgi artıyor

Araştırmanın ortaya çıkardığı önemli bulgulardan bir diğeri ise, Türk izleyicisinin psikoloji odaklı dizilere ilgisinin gittikçe arttığı. Katılımcılardan %65’i, psikoloji odaklı dizileri izleyerek konuyla ilgili bilgi sahibi olmaya çalıştığını belirtiyor. Bu eğilim, özellikle, AB SES Grubu’na mensup, metropollerde yaşayan, evli kadınlarda ve ev kadınlarda daha baskın olarak ortaya çıkıyor. 

Araştırma, psikoloji içerikli dizileri izleyen her 10 izleyiciden 8’inde çocuklarına karşı daha özenli davranma yönünde bir etki yarattığını gösteriyor. Araştırma sonuçlarında dikkat çeken diğer unsur ise toplumsal şiddet, kadına şiddet ve kişinin kedine uyguladığı şiddete karşı farkındalıkların da arttığının belirtilmesi. Psikoloji temalı dizileri izleyenlerin 26%’sı da sorunlarını gizlemekten / içine atmaktansa, inisiyatif alarak etrafındakilere bahsetmeye başladığını söylüyor. Özellikle metropolde yaşayan kadınların %10, bu dizileri izledikten sonra psikolojik destek almaya başladığını belirtiyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.