Dünyanın en büyük yayın birliği olan Asya-Pasifik Yayın Birliği’nin (ABU) 115. Yönetim Kurulu Toplantısı, TRT’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlendi. TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ve ABU Başkan Vekili ve Kore Yayın Kurumu KBS’nin CEO’su Kim Eul-chul’un açılış konuşmaları ile başlayan toplantıda birliğin 2023 - 2024 stratejisi belirlendi.
Yaklaşık 3.5 milyar izleyiciye hitap eden ve 64 ülkeden 246 üyesi ile dünyanın en büyük yayın birliği olan Asya-Pasifik Yayın Birliği’nin (ABU) 115’inci Yönetim Kurulu Toplantısı, 28 Nisan 2023 tarihinde TRT’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşti. TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı’nın ev sahipliğinde Güney Kore, Japonya, Endonezya, Özbekistan, Çin Halk Cumhuriyeti gibi 18 ülkenin medya kuruluşlarından üst düzey yayıncının katıldığı toplantıda birliğin 2023 – 2024 stratejisi belirlendi.
TRT Genel Müdürü Sobacı: “Asya Pasifik bölgesindeki meslektaşlarımızın yapımlarına, ortak çalışmalara ve her türlü iş birliğine açığız”
Zirvenin açılış konuşmasını TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ve ABU Başkan Vekili ve Kore Yayın Kurumu KBS’nin CEO’su Kim Eul-chul yaptı. TRT Genel Müdürü Sobacı, konuşmasına TRT’nin bütüncül ve insanı merkeze alan bir yayın anlayışı benimsediğini belirterek başladı ve “Türkiye'nin kamu yayıncısı olarak, uluslararası haber kanallarımız, dijital haber platformlarımız, etkinliklerimiz ve yapımlarımızla sekiz milyar insanı kapsayan, nitelikli, derinlikli, hakikati ve insanı merkezine alan bir yayıncılık anlayışını benimsiyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın sıklıkla dile getirdiği daha adil bir dünya çağrısı doğrultusunda biz yayıncılar her bir coğrafyanın Her bir kültürün, her bir insanın şahsiyetli ve nitelikli anlatısıyla küresel adaletinin dengelenmesine önemli katkılar sunabiliriz,” dedi.
TRT’nin ABU’ya 1964 yılında üye olduğunu ve o günden bu yana ABU ile ilişkilere yüksek önem atfedildiğinin altını çizen Sobacı, “Pek çok etkinliğin Asya Pasifik bölgesiyle ilgili olmasının, Kurumumuzun ABU’ya verdiği önemin somut bir göstergesi olduğu kanaatindeyim. Hem ABU sekretaryası hem de ABU üyeleriyle Kurumumuzun daha fazla angaje olmasını hedeflediğimiz TRT- ABU Strateji Belgesi ve Eylem Planı belgemizi hazırladık. Stratejik amaçlarımızı ve bu yöndeki eylemlerimizi belirledik. Bu çalışmayı yakın zamanda sizlerle beraber uygulamaya koymayı hedefliyoruz,” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin ilk ve tek kamu yayıncısı olan ve 18 televizyon, 17 radyo kanalı, 7 uluslararası dijital haber platformu, 4 basılı dergisi, 41 dil ve lehçede yayın yapan TRT’nin her alanda ABU ile iş birliğine açık olduğunu belirten Sobacı, yeni açılacak dijital platform ile ilişkilerin daha da kuvvetleneceğine inancını belirtti. Sobacı, “TRT ailesi olarak uzun süredir üzerinde çalıştığımız TRT Uluslararası Dijital Platformu’nun açılışını önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğiz. Bu mutluluğumuzu ve heyecanımızı sizlerle paylaşmak istiyorum. Başlangıç aşaması için, Türkçe, İngilizce, Arapça, İspanyolca ve Urduca olmak üzere beş dilde faaliyet gösterecek platformumuz, mevcut sisteme bir alternatif değil paradigma değişiminin habercisi olarak uzun yolculuğuna başlayacak. Bu çerçevede bilmenizi isterim ki iş birliklerimizi her geçen gün güçlendirdiğimiz Asya Pasifik bölgesindeki siz meslektaşlarımızın, yapımlarına, ortak çalışmalara ve her türlü iş birliğine açığız,” dedi.
TRT’ye teşekkürlerini ileten ABU Başkan Vekili ve Kore Yayın Kurumu KBS’nin CEO’su Kim Eul-chul ise TRT ile iş birliklerini ilerletmek istediklerini söyledi.
Geçmiş dönem çalışmaları ve gelecek dönem stratejileri konuşuldu
Aralarında Japonya Yayın Kurumu (NHK), Kore Yayın Kurumu (KBS), Endonezya Radyo Kurumu (RRI), Özbekistan Milli Televizyon ve Radyo Kurumu (MTRK), Çin Halk Cumhuriyeti Radyo ve Televizyon Kurumu (NRTA), Hindistan Prasar Bharati Kamu Televizyon Kurumu (DDI), Avustralya Yayın Kurumu (ABC) gibi 18 önemli kurumun üst düzey yöneticilerinin katılım sağladığı 115. ABU Yönetim Kurulu Toplantısı’nda birliğin 2022 yılı çalışmaları ve önümüzdeki dönem stratejileri ele alındı.