Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara sanat aracılığıyla dikkat çekmek amacıyla 2016 yılından bu yana düzenlediği Kısa Film Yarışması’nın kazanan filmlerini belirleyecek jüri üyeleri belli oldu. Bu yıl “Konu Uzun, Film Kısa” sloganıyla “Yeni Dünyada, Yeni Meslekler” temasıyla düzenlenen Sabancı Vakfı 6. Kısa Film Yarışması’nın jürisinde Türkiye’den ödüllü oyuncu Öykü Karayel ve sinema yazarı Melikşah Altuntaş’ın yanı sıra yurt dışından dünyaca ünlü, ödüllü yönetmenler Michel Franco ve Blerta Basholli ile ödüllü aktör Ingvar Sigurðsson yer alıyor.
Bu yıl yarışmada ayrıca Evrim Kuran, Gamze Elibol ve Yörük Kurtaran’dan oluşan bir de ‘Sosyal Etki Jürisi’ bulunuyor.
Meksikalı yönetmen Michel Franco; After Lucia filmiyle 2012 senesinde Cannes Film Festivali’nde Un Certain Regard seçkisinde, ‘En İyi Film’ Ödülüne layık görüldü. Ardından da Chronic isimli filmi ile 2015 yılında yine Cannes Film Festivali’nde ‘En İyi Senaryo’ Ödülü’nü aldı. Aynı sene, yapımcılığını üstlendiği Gabriel Ripstein’in 600 Miles isimli filmi, Berlin Uluslararası Film Festivali’nde ‘En İyi İlk Film’ Ödülü’nü aldı. 2017’de, yazıp yönettiği, April’s Daughter isimli filmi Cannes Film Festivali’nin seçkisine girdi ve film, festivalde Un Certain Regard seçkisinde de ‘Jüri Ödülü’nü aldı. 2020 senesinde yine kendi yazıp yönettiği New Order isimli filmi ile Venedik Film Festivali’nde, ‘Gümüş Ayı’ ve ‘Leoncino d'Oro Agiscuola Award’ (Unicef için Sinema) ödülünü aldı. Michel Franco, kendi film yapım şirketi olan Lucia Films ile hem kendi filmlerinin hem de başka yönetmenlerin filmlerinin yapımcılığını yapmaya ve film projelerini geliştirmeye devam ediyor.
Kosova doğumlu Blerta Basholli, yerel prodüksiyon şirketlerinde kısa filmler yazıp yönetti. Filmlerinde genel olarak sosyal meseleleri ve cinsiyet problemlerini dile getirdi. ‘Hive’ isimli kendi yazıp yönettiği film, 2021 senesinde Sundance Film Festivali'nde Uluslararası Sinema Dramatik Kategorisi'nde ‘Büyük Jüri’ Ödülü, ‘En İyi Yönetmen’ Ödülü ve ‘Seyirci Ödülü’ olmak üzere üç ödül kazandı. Hive, aynı zamanda 2022’de düzenlenecek 94. Oscar Ödülleri’nde En İyi Yabancı Film Dalı’nda kısa listeye kaldı.
İzlandalı Aktör Ingvar Sigurðsson kariyeri boyunca birçok kısa film, dizi ve filmde oynadı. 1999’da Berlin Film Festivali’nde, “European Shooting Star” etkinliğinde İzlanda’yı temsil etti. Angels of the Universe filmindeki performansı ile Avrupa Film Akademisi, İzleyicinin Seçimi dalında En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görüldü. Kendi ülkesinin en büyük film ödülleri olan EDDA Ödülleri’nde sekiz kere En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü aldı. A White, White Day filmindeki performansı ile Cannes Film Festivali, Eleştirmenler Haftası’nda En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü kazandı. Jar City, Everest, Justice League, Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald filmlerde rol aldı. 2022’de düzenlenecek 94. Oscar Ödülleri’nde En İyi Yabancı Film Dalı’nda kısa listeye kalan Lamb isimli filmde başrol oynadı. Rol aldığı en son yapım ise 2022 senesinde vizyona girecek Robert Eggers imzalı The Northman filmidir.
Kariyerine Kanal D ekranlarında yayınlanan Kuzey Güney dizisi ile başlayan ünlü oyuncu Öykü Karayel, Kara Para Aşk, Muhteşem Yüzyıl: Kösem gibi dizilerde ve Bulantı, Toz, Put Şeylere, İşe Yarar Bir Şey gibi uluslararası alanda da dikkat çeken önemli filmlerde rol aldı. Bu filmlerdeki performansı ile; 21. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde ‘Genç Cadı Ödülü’ne layık görüldü. Öykü Karayel, son dönemlerde Netflix platformunda büyük başarı elde eden Bir Başkadır isimli dizide oynadı.
Sinema yazarı Melikşah Altuntaş, Sinema ve Altyazı dergilerinde de yazılar kaleme aldı. 2011 yılında Türkmax’ta yayınlanmaya başlamış olan ‘Heberler’ adlı programın da yaratıcı ekibi içerisinde bulunmuş olan Altuntaş, 2016 yılında yayınlanmış olan ‘Altınsoylar’ adlı dizinin senaristleri arasında yer aldı. Senaristlik alanında ortaya koyduğu bir diğer proje olan ‘Bu Gece’ adlı komedi talk-show 2018 ve 2019 yıllarında yayınlandı. 10 Ocak 2020 yılında vizyona girmiş olan ‘Biz Böyleyiz’ adlı sinema filminin hikaye yazarlarındandır. Bartu Küçükçağlayan ile yaptığı Instagram canlı yayın serisi Mücbir Sebepler ile yüzbinlerce seyirciye ulaşan yayınlar gerçekleştirdi. Bantmag’de editörlük yapan ve içerik üreten Melikşah Altuntaş halen sinema yazarlığına devam ediyor.
Kısa Film Yarışma’sının ‘Sosyal Etki Jürisi’
Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu Evrim Kuran, Sabancı Üniversitesi’nde Executive MBA yaptı. Harvard Business School’dan “Yönetimde Mükemmellik Sertifikası”na sahip Kuran, ulusal ve global markaların işveren markası danışmanlığını yürütüyor ve aynı zamanda da Universum’un Türkiye Liderliğini de sürdürüyor. YetGen Koop Kurucu Üyesi, PERYÖN Gençlik Kurulları, Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi ve Yanındayız Derneği Danışma Kurulu Üyesi olan Evrim Kuran, MEF Üniversitesi’nde Çeşitlilik, Hakkaniyet ve Kapsayıcılık dersi de vermekte. ‘Telgraftan Tablete’, ‘Z: Bir Kuşağı Anlamak’ ve ‘Onlar Göçtü Buradan’ isimli üç kitabı bulunan Kuran, çeşitli süreli yayınlarda yazmakta ve konferanslarda konuşmacı olarak yer almakta.
Gamze Elibol, fiziksel farklılığı sebebiyle Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümüne kabul edilmediğini öğrenince, gönüllü olarak katıldığı kumpanyalar ve sahne sanatları etkinlikleri sonrasında, kendi yazıp yönettiği oyunları Devlet Tiyatroları’nda sergiledi. 2002 yılında ise Türkiye’de engelli bireylerin özgürce sanatın içinde var olabilmelerine ve hayallerine kavuşmalarına aracı olmak için Türkiye Engelsizler Kültür, Sanat ve Eğitim Merkezi (TEKSEM)’i kurdu. Kendi yazdığı ve yönettiği müzikal tiyatro oyunları Türkiye’nin farklı şehirlerindeki Devlet Tiyatroları’nda sahnelendi. Bu gösterilerden elde edilen tüm gelir ile 120’den fazla engelli kız çocuğunun eğitim ve medikal ihtiyaçlarını karşıladı. Biricik ve Alicik isimli Türkiye’nin ilk tekerlekli sandalye kullanıcısı kuklaları ile birlikte yaşam ve farklılıklar üzerine çocuklara hikaye anlatan Umut Abla; aynı zamanda Engelsiz Amazonlar adını verdiği sosyal girişim ile engelli çocuğu olan 35 anneye çalışma imkânı sunarak onlara ekonomik olarak katkı sağladı. Gamze Elibol; 2021 senesinde, WOW Vakfı ortaklığında, British Council ve Sabancı Vakfı işbirliği ‘Şehirde Kadın Olmak’ ana temasıyla gerçekleşen kadın festivaline katıldı.
Sivil Toplum Destek Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yörük Kurtaran, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), Willows Foundation, TÜSİAD, Toplum Gönüllüleri Vakfı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Çalışmaları Merkezi’nde çalıştı. Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Anadolu Kültür ve Ali İsmail Korkmaz Vakfı’nda Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Bu güne kadar sivil toplum, gençlik politikaları, sivil toplum teorisi ve video oyunları tarihi üzerine lisans ve yüksek lisans dersleri verdi, gençlik politikalarıyla ilgili araştırmaları ve kitapları yayınlandı. STK’lara hibe desteği sağlamak ve Türkiye’de bağışçılık kültürünün gelişmesine katkı sağlamak için kurulan Sivil Toplum için Destek Vakfı’nın kurucularındandır. Güncel ilgi alanları arasında bağışçılık, teknoloji ve gençlik politikaları vardır.
Ödül töreni 12 Ocak’ta
Sabancı Vakfı 6. Kısa Film Yarışmasında finale kalan 12 film jüri tarafından değerlendirilecek ve dereceye girmeye hak kazanan filmler belirlenecek. COVID-19 salgını nedeniyle ödüller 12 Ocak’ta online olarak Sabancı Vakfı YouTube kanalı üzerinden düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak. Yarışmanın birincisi 25 bin TL, ikincisi 20 bin TL, üçüncüsü de 15 bin TL ile ödüllendirilecek.
Kısa Film Yarışması ile yeni sanatçıların yetişmesine destek olmayı hedefleyen Sabancı Vakfı, her sene yarışmaya başvuran tüm eser sahiplerini sinema ve televizyon dünyasının önemli isimleri ile bir araya getiriyor. Genç sinemacıları usta isimlerle buluşturan Kısa Film Platformu Buluşmaları, bu yıl 11 Ocak’ta online olarak gerçekleştirilecek. Gençler, usta isimlerle bir araya gelerek onların deneyim ve bilgi birikimlerinden yararlanma fırsatı bulacak.