Yeni enerjisi ve içeriğiyle, Şile’yi eski festival günlerine döndürmeye hazırlanan 35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’nin basın toplantısı, Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı, Başkan Yardımcısı Berna Avcı, Kültür İşleri Müdürü Esin Pamir, Genel İletişim Koordinatörü Ferhat Domurcuk, Kültürel İşlerden Sorumlu Başkan Danışmanı Deniz Lostar ve usta sanatçı Mustafa Alabora’nın katılımlarıyla 19 Temmuz Cuma günü Şile Tahlisiye İstasyonu’nda gerçekleşti. İstanbul’un doğası, Şile bezi, deniz feneri ve palamuduyla meşhur sahil beldesi Şile’de düzenlenen ve Türkiye’nin en eski festivallerinden biri olan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, 29 Temmuz – 11 Ağustos tarihleri arasında katılımcılarını ağırlayacak. Şile Belediyesi tarafından Şile’nin farklı noktalarında ve Ağva’da düzenlenen festival Haldun Dormen, Müjdat Gezen, Mustafa Alabora ve Cemil İpekçi gibi Şile sevdalısı ustaların söyleşileri; “Bir Baba Hamlet” oyunu; Sıla, Melek Mosso, Can Bonomo, Buray, BaBa ZuLa, Volkan Konak, Sena Şener, Atiye, Gazapizm, Zeynep Bakşi ve Erdal Erzincan konserleri; uluslararası dans gruplarının gösterileri; Şile Bezi defileleri; sergiler; atölyeler gibi birçok etkinlikten oluşan renkli bir program sunacak.
Adını, yıllardır yörenin ekonomisinin ve sanatının alt yapısını oluşturan coğrafi işaretli ürünü Şile Bezi’nden alan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, 1984 yılından bu yana devam eden, Türkiye’nin en eski festivallerinden biri. Ara yıllarda doğal afet ve savaş gibi nedenlerle ertelenmiş olsa da 35 yıldır devam eden festival, Şile’nin değerlerini, kültürünü, kültürel mirasını korumayı ve tanıtmayı amaçlıyor. Yerel halkın hem ekonomik hem de sosyal yaşamını zenginleştirmesine katkı sağlayan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali aynı zamanda Şile’nin ticari ve turizm potansiyelini artırarak bölgeye canlılık kazandırıyor. Hem yerel hem de uluslararası düzeyde katılımcıları ağırlayan festival, yerel geleneklerin ve el sanatlarının korunmasını, toplumsal farkındalığın artmasını ve yeni kültürel ifadelere olanak sağlamayı hedefliyor.
Şile Belediyesi tarafından bu yıl 35. kez düzenlenecek olan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, 29 Temmuz – 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında Şile’nin eşsiz atmosferinde katılımcılarını ağırlayacak. Şile’nin farklı noktalarında ve Ağva’da gerçekleşecek festival Haldun Dormen, Müjdat Gezen, Mustafa Alabora ve Cemil İpekçi gibi Şile sevdalısı ustaların söyleşileri; “Bir Baba Hamlet” oyunu; Sıla, Melek Mosso, Can Bonomo, Buray, BaBa ZuLa, Volkan Konak, Sena Şener, Atiye, Gazapizm, Zeynep Bakşi ve Erdal Erzincan konserleri; uluslararası dans gruplarının gösterileri; Şile Bezi defileleri; sergiler; atölyeler gibi birçok etkinlikten oluşan renkli bir program sunacak.
Özlenen Uluslararası Kimliğiyle Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali
Son yerel seçimlerde CHP’nin adayı olarak halkın büyük desteğiyle Şile Belediye Başkanlığı görevine seçilen Özgür Kabadayı, Şile’yi yeniden inşa etmek ve hak ettiği değeri kazandırmak için kararlı ve cesur adımlarla ilerliyor. 925 milyon liralık borçla devraldığı belediyeyi yeniden yapılandırmak ve sürdürülebilir bir kalkınma modeli oluşturmak için kolları sıvayan Kabadayı, ilçenin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına yönelik büyük projelere imza atacaklarını vurgularken 35 yıllık geleneğe sahip çıkarak bir kez daha Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı, 19 Temmuz Cuma günü Şile Tahlisiye İstasyonu’nda gerçekleşen basın toplantısında “Bugün burada, kökleri asırlara dayanan bir geleneği, köklerimize döndüğümüz 35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’ni kutlamak üzere bir araya gelmiş olmanın heyecanını ve gururunu yaşıyoruz. Şile, Zeki Müren ve İsmet Ay gibi sanat devlerinin katkılarıyla, kültür, sanat, sinema, şiir ve resimle yoğrulmuş eşsiz bir kasaba olmanın gururunu yaşamaktadır. Şile Bezi, sadece dokunmuş bir kumaş değil; o, geçmişten günümüze uzanan bir mirasın ta kendisidir. 1900'lerin yöntemleriyle, ata tohumu gibi özenle korunan tarımsal geleneğimiz gibi, Şile Bezi de özgünlüğünü ve doğallığını korumak adına benzersiz bir çaba içindedir. Bu yıl 35’incisini gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, Şile bezinin evrensel değerini ve güzelliğini daha geniş kitlelere ulaştırmak için mükemmel bir fırsattır. Bu festival, yalnızca bir kutlama değil; aynı zamanda Şile bezi üreticilerinin emeklerini destekleme, geleneksel sanatlarımızı gelecek nesillere aktarma ve yerel ekonomimize katkı sağlama amacını taşımaktadır.” şeklinde konuştu.
Şile’nin sokakları, 6 farklı ülkeden gelen dans gruplarının katılımıyla yeniden canlanacak. Kadınların el emeği göz nuru eserleri ve Enstitü İstanbul İSMEK tarafından hazırlanan özel ürünler, bu yıl “Köklerine Dön” sloganıyla sunulacak. Şile Bezi’nin eşsiz güzelliklerinin keşfedileceği, katılımcıların köklerine döneceği festivalde özlenen Şile Bezi defileleri, coşkuyla geri dönecek ve moda ile sanat yeniden Şile Bezi’nde hayat bulacak.
İsmet Ay Sahnesi Geri Dönüyor
35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, Türk tiyatrosunun duayeni, sinema ve tiyatro sanatçısı Şileli İsmet Ay’ın adını taşıyan, ancak yıllardır kullanılmayan İsmet Ay Sahnesi yeniden canlanacak. Şile’deki bu özel sahne, 2007 yılında dönemin Şile Belediye Başkanı İhsan Çayıroğlu tarafından açılmıştı. Şimdi ise İsmet Ay Sahnesi hak ettiği biçimde yeniden tiyatro oyunlarını kucaklayacak. İlçedeki amfi tiyatro sahnesine verilecek olan bu isimle, usta sanatçı İsmet Ay’ın ruhu, festivalin her anında hissedilecek ve sanatseverler için ilham kaynağı olmaya devam edecek.
35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali; Enstitü İstanbul İSMEK, Mey|Diageo, Kale Şile, Işık Üniversitesi, Gönen Otel, The Sign Otel, Değirmen Otel, Uçar Royal Otel, Şira Restoran, Kuaför Yasin&Devrim, REptur Gayrimenkul, Marin Balık, Ovacık Köyü Kadın Tohum Derneği ve Lilyum Pastanesi’nin destekleriyle gerçekleşecek.
PROGRAM
29 Temmuz Pazartesi
19.30-20.30 Festival Açılış Korteji (Belediye Meydanı, Üsküdar Caddesi, Kent Meydanı, Değirmen Festival Alanı)
20.30 Açılış Konuşmaları / Festival Alanı
21.00 Uluslararası Dans Grubu Gösterisi / Festival Alanı
22.00 Konser: Buray / Festival Alanı
30 Temmuz Salı
17.00 Şile Bezi Sergisi Açılışı / Tahlisiye Binası
17.30 Burhan Reşid Çekiç Koleksiyonu ve Tahlisiye Malzemeleri Sergisi Açılışı / Kayıkhane
19.00 Şile Müzik Okulu Konseri / Kent Meydanı
20.15 Pınar Ataer Şile Bezi Ritüel Dans Gösterisi / Festival Alanı
21.00 Konser: BaBa ZuLa / Festival Alanı
22.30 Konser: Sena Şener / Festival Alanı
31 Temmuz Çarşamba
18.00 İsmek Şile Bezi Sergisi Açılışı ve İsmek Trio Müzik Dinletisi / Şile Feneri
18.30 İsmek Defile / Üsküdar Caddesi
21.00 Uluslararası Dans Grubu Gösterisi / Festival Alanı
22.00 Konser: Can Bonomo / Festival Alanı
1 Ağustos Perşembe
18.00 Şile Bezi Dokuma Ritüeli / Kumbaba Oteli
20.00 Uluslararası Dans Grubu Gösterisi / Festival Alanı
21.00 Konser: Zeynep Bakşi / Festival Alanı
22.00 Konser: Erdal Erzincan / Festival Alanı
2 Ağustos Cuma
18.00 İsmek Müzik Eğitmenleri Konseri / Kent Meydanı
19.45 İsmet Ay Anısına Söyleşi – Mustafa Alabora, Müjdat Gezen, Haldun Dormen / Amfi Tiyatro
20.45 Tiyatro: “Bir Baba Hamlet” / Amfi Tiyatro
22.00 Konser: Volkan Konak / Festival Alanı
3 Ağustos Cumartesi
21.00 Uluslararası Dans Grubu Gösterisi
22.00 Konser: Gazapizm / Festival Alanı
4 Ağustos Pazar
19.00 Cemil İpekçi ile Gelenekten Geleceğe Şile Bezi Söyleşisi – Moderatör: Mutlu Ulusoy / Festival Alanı
20.30 Ağva Collection Defile / Festival Alanı
22.00 Konser: Sıla / Festival Alanı
10 Ağustos Cumartesi
22.00 Konser: Atiye / Ağva
11 Ağustos Pazar
22.00 Konser: Melek Mosso / Ağva