Ayvalık Uluslararası Film Festivali sona eriyor

KÜLTÜR SANAT

17 Eylül’de sinemaseverlerle buluşmaya başlayan Ayvalık Uluslararası Film Festivali yoğun geçen altı günün ardından bugün izleyicilerle vedalaşıyor. Seyir Derneği tarafından Ayvalık Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen festivalde bugün Seyir Çocuk Hafta Sonu ikinci gününde çocuk yogasından dublaja, arkeolojiden dansa kadar farklı atölyelerde çocukları ağırlayacak. Dört farklı mekânda film gösterimlerinin devam edeceği festivalde Dargeçit belgesel filminin yönetmeni Berke Baş, Bildiğin Gibi Değil filminin yönetmeni Vuslat Saraçoğlu, başrol oyuncuları Hazal Türesan, Serdar Orçin, Alican Yücesoy ve yapımcılarından Mehmet Can Ünlü gösterim sonrası gerçekleşecek söyleşilerde izleyicilerle bir araya gelecek. Utrecht Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Albert Salah ve Yardımcı Doçent Dr. Almıla Akdağ Yapay Zekâ ve Yaratıcılık başlıklı bir konuşma yapacak.

SİYAH BEYAZ OLMASININ NEDENİ ANILARIMIN RENKSİZLİĞİ

Festivalin beşinci gününde Nehir Tuna’nın, dünya prömiyerini geçen yıl Venedik Film Festivali’nde yapan ve Bisato d’Oro En İyi Senaryo ödülüne layık görülen, ilk uzun metrajlı filmi Yurt izleyicilerle buluştu. Film gösterimi sonrası yönetmenin yanı sıra oyuncular Doğa Karakaş, Ozan Çelik, filmde hem oyuncu hem de yapımcı olarak görev alan Didem Ellialtı ve yapımcı Tanay Abbasoğlu salondaydı. Yönetmen Nehir Tuna: “Yurt’u yaparken amacım olabildiğince çok insana ulaşmaktı. Filmin evrensel olmasını, çok farklı bir dilden veya kültürden gelen bir insanın da kendinden bir şeyler bulmasını istiyordum. Bunu da sinemasal bir dille vermek en büyük arzumdu. Siyah-beyaz olması da klostrofobik hissiyatı vermek adına en başından beri istediğim bir şeydi. Bunun en büyük sebebi aslında benim anılarımın renksizliği ve bu tip kurumlarda farklılıklara, renklere yer olmaması. Bunu sembolik anlamda verebilecek şey de görüntülerin siyah-beyaz olmasıydı” açıklamasında bulundu. 

013 yapımı Ben O Değilim’in gösterimi sonrasında filmin yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu, başrol oyuncusu Ercan Kesal ve psikanalist Yavuz Erten filmin ele aldığı temalar üzerine seyircilerle sohbet etti. Yaklaşık iki saat süren ve seyircilerin yoğun ilgisiyle gerçekleşen söyleşide film psikolojik ve psikanalitik açılardan okundu. Başka biri olmak, içinde başka kimlikler barındırmak, en olmadık zamanlarda bu kimliklerin ortaya çıkması gibi filmin ana meseleleri; hem yönetmenin yaratım sürecindeki kimlikleri, hem oyuncunun o kimliğe bürünürken yaklaşımı hem de psikolojik olarak seyircilerle beraber tartışıldı.

BİZ BU FİLMİ ADETA YAŞADIK

Ve Sonra Dans Ettik ile tanıdığımız Gürcü asıllı İsveçli yönetmen Levan Akın’ın büyük kısmını İstanbul’da çektiği ve “İstanbul’a bir aşk mektubu” olarak tanımladığı Geçiş / Crossing festival kapsamında gösterildi. Filmin başrol oyuncularından Lucas Kankava filmin gösterimi için Ayvalık’a geldi. Lucas Kankava, “Eski dönem insanlarıyla yeni zaman gençleri arasındaki zorlukları yansıtmak istedik. Benim karakterimin temel sorunu ülkeden gitmek istemesi. Çekimler için İstanbul’da kalacağımız söylendiğinde başta gözümde büyümüştü ama İstanbul'a geldikten sonra hemen alıştım. İstanbul benim üzerimde çok olumlu bir etki bıraktı ve kendimi çok iyi hissettim. Bu rahatlıkta ve güzellikte en büyük pay tabii ki yönetmenimiz Levan'ındı. Bize o kadar yakın davranıyordu, bizi o kadar motive ediyordu ki biz bu filmi çekmedik, âdeta yaşadık” dedi. 

SEYİR ÇOCUK HAFTA SONU

Seyir Çocuk Hafta Sonu’nun ilk gününde çocuklar kendi hayal ettikleri bir hikâyeyi senaryolaştırıp, çektiler, masal dünyasına konuk oldular, müzik ve dans eşliğinde resimler çizip, hayal güçleri ve el becerilerini kullanarak giyilebilir tasarımlar yaptılar. Sabancı Üniversitesi Küçükköy Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi’nde yönetmen Mascha Halberstad imzalı Tilki ve Tavşan: Orman Macerası / Fox and Hare Save the Forest adlı çocuk filmi Türkçe dublajlı olarak gösterildi. Ayvalık’ta yaşayan dans sanatçısı Aydın Teker’in performansları üzerine çektiği üç film; Sürgün, Üç Faz ve Renewal da dün akşam beyazperdedeydi. Aydın Teker de gösterim sonrası dans üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

AYVALIK'TA GERÇEKLEŞTİ

Festivalde gösterimler bu yıl Ayvalık Belediyesi Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi, Fabrika Ayvalık, İsmet İnönü Kültür Merkezi, ASKEV Sera ve Kırlangıç Ayvalık’ta gerçekleşiyor. Bilet fiyatları tam 150 TL, indirimli 100 TL olarak satışta. ASKEV Sera ve Kırlangıç Ayvalık’taki gösterimler ücretsiz gerçekleştiriliyor. Ayvalık Uluslararası Film Festivali; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Kültür için Alan, Mey|Diageo, Paribu, Kürşat Zeytinyağları, Komili, Bilginer-Melin Ayvalık Sanat Kültür Eğitim Vakfı, Hollanda Konsolosluğu, Zeze/Ayvalık, OGM Pictures, Gold Film, Ayvalık Macaron Kolonyası, Karga7, Kurukahveci Mehmet Efendi, Asteros Film, Kendine Has, MUBI, Borusan Otomotiv, Manzara Holiday Homes, Ayvalıkzade, L’Arancia Cunda, Kadıköy Sineması, Macaron Muhallebicisi, Ayvalık Ticaret Odası, Nona Cunda, Zoi Cunda, Çöp(m)adam, Kratos, Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi, British Council, Festival Dostları Tibet Akhuy, Esra Başak, Ela Başak Atakan, Şerif Kaynar, Eren Tapan ve İnci Vural’ın değerli katkılarıyla gerçekleşiyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.