Kundura Sinema’nın çevrimiçi izleme platformu Kundurama'da yayınlanan Mark Cousins belgeseli “Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema”nın gösterimi gördüğü ilgi üzerine 30 Nisan’a dek uzatıldı.
Sinema tutkunlarının “The Story of Film An Odyssey / Sinemanın Hikâyesi” belgeseli ile de yakından tanıdığı yönetmen ve sinema yazarı Mark Cousins, filmin Türkiye gösterimine özel Kundura Sinema’ya konuştu ve Altyazı sinema dergisi editörü Aslı Ildır’ın sorularını yanıtladı. Binlerce film izleyerek 200’e yakın kadın yönetmenin filmlerinden parçaları bir araya getirdiği bu çılgın projenin hikâyesini çevrimiçi sohbette anlatan Cousins, kadın sinemacıları film endüstrisinin kurbanları olarak değil, yaratıcılıkları ve hayâl güçleri ile anlatmayı tercih ettiğini söyledi.
2020 Avrupa Film Ödülleri’nde Yenilikçi Anlatım Ödülü’nün sahibi olan “Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema”, ortak yapımcısı da olan Tilda Swinton’ın yanı sıra Jane Fonda, Adjoa Andoh, Sharmila Tagore, Kerry Fox, Thandie Newton ve Debra Winger gibi oyuncuların rehberliğinde eşsiz bir yolculuğa çıkarıyor ve dünyanın dört bir yanından seçilmiş kadın yönetmenlerin filmleri üzerinden “iyi bir film” çekmenin 40 altın kuralını sıralıyor. Kundura Sinema ve Altyazı Sohbetleri serisinin ilki de olan söyleşiyi Kundura Blog’da, “Women Make Film”i de Kundurama’da Türkçe altyazı seçeneğiyle ücretsiz izleyebilirsiniz.
Kundura Sinema’nın çevrimiçi izleme platformu Kundurama'da yayınlanan Mark Cousins belgeseli “Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema”, gördüğü ilgi üzerine 30 Nisan Cuma gününe dek uzatıldı. Filmin Türkiye’de izleyiciyle buluşmasına özel Kundura Sinema’ya konuşan Mark Cousins, Zoom’dan çevrimiçi gerçekleşen sohbette Altyazı sinema dergisi editörü Aslı Ildır’ın sorularını yanıtladı.
“Kadınlar hakkında değil, yaptıkları ile ilgili bir film”
Sinemaseverlerin 15 saatlik “The Story of Film An Odyssey / Sinemanın Hikâyesi” (2011) ile yakından tanıdığı İngiliz yönetmen ve sinema eleştirmeni Mark Cousins, yapımı 5 yıldan fazla süren ve 2018’de tamamladığı “Women Make Film…” için ‘kadınlar hakkında değil, yaptıkları ile ilgili’ bir film olduğunu söyledi ve kadın sinemacıları film endüstrisinin kurbanları olarak değil, yaratıcılıkları ve hayâl güçleri ile değerlendirerek göstermeyi tercih ettiğini anlattı: “Filme başlarken açık gözlerle bakmaya çalıştım. Kalıpları veya kategorileri unutmaya çalıştım. Siyasi yelpazenin sağındaki insanlar, kadınların anne ve ev içinde olması gerektiği vb. şeyler derken, solcular da kadınların empatiye sahip ve daha iyi olduklarını söylerler. Bunların hepsi bir genelleme; oysa kendi hayatlarımıza kendimiz karar verebiliriz. Bir sinema aşığı olarak bunları tartışmak ve ispatlamak peşinde değildim, sadece kadınların ne yaptığını anlatmak istedim. En iyi savaş filmlerinden, aksiyonlarından bazılarını, ya da en iyi ev içi filmleri (domestic films), deneysel film ya da belgeselleri kadınlar yapmıştır. Bu filmlere gerçekten baktığınızda kadınların kalıplarının ne kadar az olduğunu görüyorsunuz. Bence bu çok özgürleştirici bir şey. Yani gezegenin her yerinden genç ya da yaşlı kadınlar şunu söylüyordu: ‘Omzunuzda size sinemanın nasıl yapılacağını söyleyen bir el yok, istediğiniz türde film çekebilirsiniz!”
“Jane Fonda’ya ulaşmak çok zordu”
Filmin ortak yapımcılarından da olan Tilda Swinton’ın yanı sıra Jane Fonda, Adjoa Andoh, Sharmila Tagore, Kerry Fox, Thandie Newton ve Debra Winger gibi oyuncuların rehberliğinde benzersiz bir yolculuğa çıkaran Cousins, bu isimleri seçerken de yaratıcı, güçlü fikirleri olan ve toplumsal cinsiyet konusunda kendilerini ifade eden isimler olmalarına özellikle dikkat ettiğini de söylüyor: “Her şeyden önce bu kadınlarla çalışmak bir zevkti. Hepsi de cinsiyet ikiliğine ve klişelere karşı. Bazılarını zaten biliyordum. Harika Hindistanllı oyuncu Sharmila Tagore, Kerry Fox ve Tilda Swinton ile arkadaş olacak kadar şanslıydım. Bazıları ile -Jane Fonda ve Adjoa Andoh, Thandie Newton ve Debra Winger- daha önce tanışmıyorduk. Jane Fonda'ya ulaşmak çok zordu, çünkü kendisi çok ünlü ve politik olarak çok meşguldü. Mektuplar yazdım ve bir arkadaşımın arkadaşıyla temasa geçtim, sonra beni başka birine yönlendirdiler… Her aşamada onları bunun ciddi, samimi, değerli ve yaratıcı bir çalışma olduğuna ikna etmek zorundaydım. Çok fazla mektup ve telefon görüşmesi demekti bu, ama değerdi; “Bu film ne yapmak istiyor ve tutkusu nedir”i anlatmak zorunda kalmaktan hoşlanıyordum.”
Kundura Sinema ve Altyazı Sohbetleri serisinin ilki de olan söyleşiyi Kundura Blog’da ücretsiz izleyebilirsiniz.
Film çekmenin 40 altın kuralı
Dünya prömiyerini 2018’de Venedik Film Festivali’nde yapan ve 2020 Avrupa Film Ödülleri’nde Yenilikçi Anlatım Ödülü’nü kazanan “Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema”, film çekmenin inceliklerini ve altın kurallarını 40 farklı başlıkta ve 183 kadın yönetmenden seçtiği binlerce sahneyle anlatıyor. Film okuyan, yazan, çeken ve izleyen herkese cinsiyetçilikten uzak, çevrimiçi bir okulun kapılarını aralayan filmi 30 Nisan Cuma gününe dek Kundurama’da Türkçe altyazılı ve ücretsiz izleyebilirsiniz.