“Sahte Gerçeklik: Oksimoron” sergisi yarın sanatseverlerle buluşuyor

ÖZEL HABER

Ressam Dilşad Atasoy ile gazeteci-yazar Oya Doğan “Sahte Gerçeklik: Oksimoron” adını verdikleri ortak bir sergiyle sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Bir ressam ile bir yazarı yan yana getiren neden ise dünyanın içine düştüğü bir ‘hastalık’: “Sahte Gerçeklik!” Nereden bakılırsa bakılsın oksimoron yaşıyoruz aslında! Ya da oksimoron yaparak yaşıyoruz. Hiç gerçeğin de sahtesi olur mu demeyin. Maalesef bu yüzyıl buna teslim olmuş durumda. Dünya adeta, “gerçek olabilmek için sahte olmak gerekli” akımının peşinden koşuyor. Siyasetten sanata, iklimden sağlığa, ekonomiden duygulara, nicelikten niteliğe, bedenden ruha, mütevazılıktan görgüsüzlüğe, görünmezlikten kendini teşhire, her şey bu sahte gerçeklikle yaşanıyor. Ressam Dilşad Atasoy ile yazar Oya Doğan bu sergide; işte bu yeni hastalığı yorumlamayı, verdikleri tepkiyi göstermeyi, dillendirmeyi ve düşündürmeyi amaçlayarak, edebiyatla resmi buluşturuyor.

21 EKİM’DE AÇILIYOR

“Sahte Gerçeklik: Oksimoron” sergisi hepimizin fark etmeden içine çekildiği bir kara delikle ilgili farkındalık yaratmak amacı taşıyor. İki kadın sanatçı; güzel anılarımızı - dehşet güzel- diye tanımladığımız, hayatımızın aşkına duyduğumuz sevgiyi ölümle yücelttiğimiz, beklediğimiz demokrasiyi fonda postal sesleri ile hayal etmeye başladığımız bir dünyanın; ilişkilere verdiği zararı düşünelim istiyorlar. Ve dünyanın görmeyi reddettiği gerçek sorunlarına; iklim değişikliği, kuraklık, kadın cinayetleri, toplumsal cinsiyet rolleri, savaşın normalleştirilmesi, deprem, empati yoksunluğu, yalnızlaştırılma, sözde demokrasi, tektipleşme, gösteriş düşkünlüğü ve sevgisizliği; topluma kendi sanatlarıyla yani resimle ve edebiyatla anlatıyorlar. Proje yöneticiliğini Ceren Atasoy’un üstlendiği, 21 eser ve enstelasyonların yer aldığı Sahte Gerçeklik: Oksimoron sergisi 21 Ekim Cumartesi Nişantaşı Ovoo Art Galeri’de açılıyor.

Oksimoron; birbiriyle çelişen ya da tamamen zıt iki kavramın bir arada kullanılmasıyla oluşan ifadelere deniliyor. Bazen anlamı kuvvetlendirmek için veya edebiyatta ironi, mizah veya vurgu yapmak için kullanılır.

Dilşad ATASOY kimdir?

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi mezunu ressam Dilşad Atasoy, 35 yıldır profesyonel resim yapıyor. Bugüne kadar Türkiye, Hollanda, İtalya, Fransa, Portekiz, İspanya başta olmak üzere çok sayıda ülkede sergiye katıldı. 12 kişisel sergi açan Atasoy, Türkiye’de yaptığı Kökler, Sır, Masal Diyarlar, Düşümce sergileriyle toplumsal dönüşüme fırçası ve renkleriyle cevap verdi. 2015’te İtalya Fabriano Suluboya Festivali’nde Türkiye'yi temsil etti ve resmi Fabriano Uluslararası Kataloğu’nda yer aldı. İstanbul Suluboya Topluluğu Derneği'nin kurucularındandır ve dernek başkanı olarak görevini sürdürmektedir.

Oya DOĞAN kimdir?

İstanbul Bilgi Üniversitesi Siyaset Bilimi mezunu olan yazar Oya Doğan; 21 yıldır profesyonel gazetecilik yapıyor. Meslek hayatına 32. Gün haber programında başlayan, Haftalık dergisi, Vatan, Habertürk gazetelerinde çalışan Doğan, Bloomberg HT’de Yerli Dizi, Kanaltürk’te Dizi Doktoru, Habertürk TV’de Dizi Doktoru programlarını yaptı. Dizidoktoru.com internet sitesi ve Youtube kanalının da kurucusudur. Hayatı boyunca edebiyata ve yazmaya tutkulu Doğan, Boşan da Gel ve Hadi Ben Kaçtım kitaplarının yazarıdır. Doğan, senaryo doktorluğu da yapmaktadır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.