Peaky Blinders'ın aynı adı taşıyan gerçek bir sokak çetesinden esinlendiğini biliyor veya bilmiyor olabilirsiniz. I.Dünya Savaşı'nın ardından Birmingham, İngiltere'deki bir İngiliz suç çetesi Steven Knight tarafından bazı yerleri değiştirilerek, ‘Shelby Ailesi’ olarak dizi oldu ve tüm dünya tarafından benimsenip sevildi.
Moda tarihine ismini yazdıran ‘Peaky Blinders’ stili ile, bir dizinin ustaca bir ekip çalışması sonucunda dünya üzerindeki başarısını görüyoruz.
Son yıllarda erkeklere üç parça takımı benimseten, ‘newsboy cap’ dediğimiz kasketi genç-yaşlı, spor-şık demeden her kıyafetine kombinleyen erkekleri; sık sık yeleklerine zincir takıp, Oxford stili botlar ve yakasız gömleklerle görmeye alıştık.
Moda editörlerinin dergi çekimleri için sıkça kullandığı ‘Peaky Blinders’ konseptini, dev moda evlerinin koleksiyonlarına da kattığını görünce bu büyük başarıyı detaylı olarak ikinci kez izlemeye karar vermiştim...
Dizilerdeki karaktarler, her zaman tek çizgide kalmıyor. Dizinin başlarında daha genç ve asi olan karakter, zaman geçtikçe biraz olgunlaşıyor ve sonlarına doğru bakarsınız beklenmedik bir stile sahip olabiliyor.
Allison McCosh bunu başarıyla gerçekleştiren stilistlerden biri. 20’lerin modasını bugünle harmanladığı Peaky Blinders’ın her sezonunda karakterlerin stili ince detaylarla tamamlanmış ve değişiklik göstermiştir. Dönemin modasına ve aksesuarlarına sadık kalınarak herşey baştan aşağı özel dikilmiş.
Herşey o kadar detaylı ve ince çalışma ürünü ki, dizinin başarısı da göz önünde bulundurulursa geriye bir şey kalmadı diye düşünebilirsiniz. Ancak durum öyle değil! Bütün bunların üstüne bir de Loz Schiavo, saç ve makyaj konusunda harikalar yaratmıştır. Sonuç olarak BAFTA, yani British Academy of Film and Television Arts ödülünü aldı.
Karakterlerin stiline ek olarak hepsine özgü bir saç modeli yarattı, Peaky Blinders kesimi olarak litaretüre geçti bile. Kasketleri varken kısacık görünen saçlar, kasketler çıktığında farklı bir şekle dönüyor.
Bu saç stili nasıl mı doğdu?
20. yüzyılın başlarında bu kesim işçiler ve alt sınıf arasında oldukça popüler hale geldi. Çünkü berberler pahalıydı ve yanlara karışmak, kırpmak için zaman harcamak istemiyorlardı. Üst kısmı el değmeden bırakıp, alt kısmını tıraş edip gönderiyorlardı, çünkü moda tamamen kabarık ve yana ayrılma ile ilgiliydi.
Başroldeki karakterlerin bazılarının saç modelleri şöyledir:
Thomas Shelby: Asimetric yanlar kazılı üst uzun
Arthur Shelby: Yanlar kazılı arkaya doğru taranmış
John Shelby:Üstler daha uzun ve yanlar kısa
Michael Gray: Klasik, yandan ayrılmış
Alfie Solomons: Kolej saç kesimi, ormancı sakal stili.
Bakıldığında karakterlerin stilini, giydiklerini tamamlayan en belirgin şey saç modelleri oluyor.
Karakterimizi giyim tarzımızın, saç ve makyaj stilimizin yansıttığını unutmayın. Biz stil danışmanları dizi ve film endüstrisinde ilk etapta izleyici karakteri tanıyamayacağı için onları giyim ve saç stilleriyle tanıtmaya çalışırız. Bunu unutmayıp karakterinizi yansıtan seçimler yapmaya özen göstermenizi tavsiye ederim.
Stille kalın.