Bu hafta Christopher Nolan’ın son filmi Tenet hakkında biraz hasbihal edelim istedim. İş bu yazı herhangi bir sürpriz bozan (spoiler) içermemektedir. Tenet; 'Büyük Hollywood Kabızlığı' çağında yüzümüzü güldüren pek az isimden biri olan Christopher Nolan’ın son yapıtı hatta belki de baş yapıtı. Karantina sürecinde Nolan’ın filmi vizyona sokmak için verdiği mücadeleyi görüp “ne bencillik” demiştim ama adam gerçekten haklıymış. Bu film insanoğlu ile buluşmalı.
Başlıkta yaptığım kelime oyunu sadece bir yazar hinliği değil. Tenet’daki palindrom sadece isminden mükellef değil. Film de aynı şekilde. Sondan ve baştan da baksak aynı yere geliyor. Sürpriz Bozan (Spoiler) olmaması için daha fazla detay vermeyeyim. Filmin konusu kabaca, zamanı objeler için terse çeviren (inversion - invert) bir teknoloji çevresinde iyi ve kötünün mücadelesi. Biraz farklı bir zaman yolculuğu kavramı ile karşı karşıyayız.
İllaki mantık hatası barındıracak olma riski sebebi ile zaman yolculuğu ile ilgili eserler de hep bir risk mevcuttur. Fakat Nolan bu işin altından öyle muhteşem bir kurgu ile kalkmış ki hayran olmamak elde değil. Interstellar’da bilim danışmanlığı yapan Kip Thorne bu filmde de iş başında.
Nolan filmlerinin alamet-i farikası olan Hans Zimmer müzikleri bu filmde yok. Zimmer Bey Dennis Villenevue’nün Dune’u ile Tenet arasında kalınca Dune’u tercih etmiş. Bayrağı Ludwig Göransson teslim almış ve gerçekten muhteşem bir iş çıkarmış. OST’de (Original Sound Track) yer alan Travis Scott’ın Plan isimli parçasını da tekrara alarak iki gündür sürekli dinliyorum. Şiddetle tavsiye ederim. https://youtu.be/iYKXdt0LRs8
Görüntü yönetmeni yine Hoyte Van Hoytema. Interstella, Dunkirk gibi hit filmlerde olduğu gibi. Yine muhteşem bir renk paleti ile harika bir iş çıkartmış.
Nolan’ın filmle ilgili bir tavsiyesi var “Dont try to understand it” yani anlamaya çalışmayın diyip ekliyor, izleyip keyfini çıkarın. Gerçekten de zaman yolculuğu filmlerinin doğası gereği zaman çizgisini kafanızda oturtmaya çalışmanız filmi izlerken bir çok detayı kaçırmanıza sebep olacak. Hatta filmde geçen bir diyaloğu örnek vermeliyim; “Zamanı çizgisel olarak düşünmeye devam edeceksen o helikoptere binme, operasyona katılma”. Gerçekten zamanı çizgisel olarak düşünmeyi bırakmalısınız çünkü bu filmde zaman 360 derece.
Son yılların en önemli filmi Tenet ile sürpriz bozan (spoiler) vermeden yapabileceğim yorumlar bundan ibaret. Şiddetle tavsiye ettiğim ve defalarca izlemek istediğim bir film oldu kendisi.
Mutlu haftalar dilerim.
* Palindrom, tersten okunuşu da aynı olan cümle, sözcük ve sayılara denilmektedir.