08.04.2020, 13:40

Biz oyuncular birer tohumuz

Yaptığımız her şey çaba ile oluyor bu hayatta. Çaba harcamadığın, değer vermediğin, özen göstermediğin hiçbir şey büyüyemez. Mesela bir ağacın tohumunu ekersin günlerce sularsın, aylarca beklersin. Kış gelir beş metre kar tutar, sonbahar gelir fırtına olur, yaz gelir kuraklık olur. Ağacın kökleri titrer ama direnir, ölmemeye çalışır. Kaç kış geçer, kaç buz görür, kaç defa çürür ama direnir. Yıllar geçer bir çınar olur ya da kendi halinde meyve veren bir ağaca dönüşür. En olmadı büyür kesilir bize temiz bir sayfa olur.

Betonların arasında ekilmeyi bekliyoruz

Biz oyuncular da birer tohumuz. Önce ekilmeyi bekliyoruz, neresi olursa bekliyoruz. İklim, bitki örtüsü, coğrafya bazen hiç önemli olmuyor. Bazen bir Ege kasabasında, bazen Doğu Anadolu’da, bazen Trakya’da, bazen Karadeniz’de, bazen Akdeniz’de, bazen İç Anadolu’da, bazen de Güneydoğu Anadolu’da... Çoğunlukla betonların arasında İstanbul’da ekilmeyi bekliyoruz. Hep bir yarış halindeyiz. Önce bir tarlanın sürülmesini bekliyoruz, daha sonra tohumlar ekiliyor, sonra gübre serpiştiriliyor. Hasat zamanı beklenilmeye başlanıyor. Tabii bunların öncesinde o tohumları uygun bir ortama göre ekmeniz lazım. Neyi, nasıl yapacağınızı iyi hesaplamanız lazım. Yazın güneş alan her ortamda domates, biber gibi güneş seven türleri yetiştirebilirsiniz. Ama maydanoz, nane gibi türler güneşte pek verimli olmazlar. Bu bitkiler daha çok yarı gölge sever ve neme ihtiyaç duyarlar. Güneş alan bir ortamda fasulye, salatalık, patlıcan, pırasa, biber, kabak, domates, rezene, mercanköşk, kekik, biberiye, narenciye ve çilek rahatlıkla yetiştirilebilir. Gölge ortamlar içinse havuç, turp, karalahana, marul, ıspanak, kış kabağı, pazı, biberiye, nane ve maydanoz tercih edilebilir.

Survivor’la yarışmak bu işin ironisi

Ürün verimliliği açısından doğru ortam seçimi çok önemlidir. Tarım piyasasının sağı solu belli olmuyor. Çok iyi bir çiftçinin elinde harika ürünler verebiliyoruz. Suyumuz, gübremiz, havamız, ekimimiz iyi olursa bizden iyi mahsul yok. Ama hep bir hava şartlarıyla mücadele var. İthalat ve ihracat derken ambale oluyoruz. Yanlış ekim tohum bütün mahsulü bitiriyor bazen. Tam bir Survivor hali... Kıyasıya mücadele var. Şu günlerde de nadasa yattık. Ne olacak, ne bitecek kısmet! Bize hayat boyu Survivor. Reytinglerde de Survivor’la yarışmak bu işin ironisi...

Yorumlar (1)
Nly 5 yıl önce
Hayati hafife almak olmazdi zaten ekileceksin besleneceksin börtü bocekten korunacaksin gunesi goreceksin peki ya sonrasi...isin özü sonuca ulasmak kimse icin kolay olmayacakkk bée yaaa...:)