Birkaç gündür içimde bir bayram coşkusu var. “Duyduk duymadık demeyin pazartesi diziler başlıyor” diye arkadaşlarıma heyecanla anlatıyorum. Coşkumun nedeni size saçma gelebilir ama bir süredir dizi yazılarına ara veren benim için, işe geri dönüş demek. Şansıma bakın pazartesi atv’de yeni dizi Gençliğim Eyvah başladı. Kanal D’de Zalim İstanbul ve Star TV’de Sefirin Kızı var. Yani akşam oturduğum koltuktan sabah beni alabilirsiniz… Olsun uzun süredir 20 dakikadan kısa işler izliyorum. O nedenle dün gece 145 dakika Türk dizisi izlemenin keyfini çıkardım. Tabii ki bu saçmalığa inanmıyorum ama kendimi kandırmaya çalıştım ve bir gecede iki dizi izleyerek kendime 5.5 saatlik işkence uyguladım.
Atv yeni dizi girdiği için izlemeye onunla başladım ve Eyvah Gençliğim izlemesine başladım.
İkinci Bahar’a benziyor
Cengiz Bozkurt, Levent Ülgen, Günay Karacaoğlu, Ulviye Karaca, Ekin Mert Daymaz, Elif Doğan, Burak Tozkoparan, Bahar Süer, Erdem Kaynarca, Kemal Uçar, Beyti Engin, İpek Çiçek, Anıl Şahan Karataş, Ecem Atalay’ın rol aldığı, Barış Başar ve Ünal Yeter’in senaryosunu kaleme aldığı, Süreç Film-Ali ve İsmail Gündoğdu’nun yapımcılığını üstlendiği, Deniz Yılmaz Şayir’in yönetmen koltuğuna oturduğu dizi; bize iki düşman kebapçı Urfalı Bozoğlu Ailesi ve Adanalı Asmalı Ailesi’nin çatışmasını, aşklarını ve düşmanlıklarını anlatacağı vaadiyle tanıtıldı. Zaten geçen hafta bunu İkinci Bahar’a benzettiğimi yazmıştım. Ancak ilk bölümde gördük ki, Arif Usta ve Zekeriya Usta düşman olmanın yanından bile geçmiyor. Onlar birlikte çapkınlığa gidecek kadar yakın arkadaşlar ve büyük bir sırları var. Sonradan araları bozulmuşsa bile biz görmedik, zaten dünür bile olmuşlar. Bir de bu yetmezmiş gibi birbirlerini de her düştüklerinde kurtarıp durdular. Yani iş bize yanlış pazarlanmış. Biz birbirlerine rakip bile görünmeyen iki arkadaşın yıllar önce Bodrum’da eşlerini aldattıkları bir gecenin suçunu temizleme öyküsü izledik. Tabii üstüne Çavi ve Zola adlı İtalyan sosu dökülerek…
Bildik işi bildik iş gibi yapın
Gençliğim Eyvah; İkinci Bahar’dan öykünerek direksiyonu Yabancı Damat’a kıran ama orada da fazla kalamayan, 30 dakikada derdini anlatabilecekken 150 dakikada kaybolan, sahnelerin finali tamamlanmadan sıçrayarak başka sahneye bağlanan, süre uzayınca oyuncuların dar alanda büyük bağırışlarına dönüşen bir iş olmuş maalesef. Reyting sonuçları gösteriyor ki; seyirci işe şans tanımış ama süresinden ve tekrardan kaçmış. O nedenle küçük bir önerim var. Ekranda bildik iş yapılmasına karşı değilim ama bildik işi ya bildiğimiz gibi ya da daha iyisini yapmak koşuluyla… Komediyi 150 dakika yapmak oldukça zor bir iş zaten. İşin büyük bir kısmı da oyunculara bırakıldığında ekranda bir hikaye değil, birbirinden bağımsız performans izliyorsunuz. Bu komedi 150 dakika çekilecekse 150 dakikalık bir ana hikaye ve bolca yan hikayeye ihtiyaç var. Aksi taktirde her oyuncu komik olmaya çalışıyor ve ortaya maalesef komedi çıkamıyor.
Durum komedisine sırtını dayamalı
Gençliğim Eyvah’ın yola çıkış cümlesi güzel ve sıcak… Odağını cümlesinde tutarsa ve karakter komik yapmak yerine durum komedisine sırtını dayarsa seyircinin beklentisini karşılar. Ezcümle; Eyvah Gençliğim ikinci bölümde dar alanda kısa paslaşmalara dönüp, durum komedisine odaklanır, gençlerin hikayesini köpürtürse eyvah değil “Yaşasın Gençliğim” diyecek, aksi taktirde dapdar alan birbirine bağıran performanslarla seyirci “Eyvah zamanım” diyecek ve kanal değiştirecek.
Sefirin Kızı’na ne mi olmuş? O da yarının yazısı, tekrar gelin gözünüz alışsın dijitaldeki yazılarıma :)