New York, Actor Studio yoluna bir Türk’le devam ediyor

DÜNYA 28.08.2024, 09:18 28.08.2024, 14:40
New York, Actor Studio yoluna bir Türk’le devam ediyor

Elia Kazan, Cheryl Crawford ve Robert Lewis tarafından 1947 yılında New York’ta kurulan, Hollywood sinemasının en önemli oyuncu, yönetmen ve senaristlerini yetiştiren Actor Studio’nun Yüksek Lisans Bölüm Başkanlığına Cihangir Duman getirildi.

JACK NİCHOLSON 6'NCI AUDİTİONDA SEÇİLDİ

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü ve Pera Güzel Sanatlar Akademisi’nde aldığı oyunculuk eğitiminin ardından New York’a giden Cihangir Duman, Oscar ödüllü oyuncu Ellen Burstyn’ın önerisiyle, eş başkanlar Al Pacino ve Alec Baldwin ile yaptığı görüşme sonrasında Actor Studio Yüksek Lisans Bölüm Başkanı oldu. 15 yılı aşkın süredir New York’ta yaşamını sürdüren Cihangir Duman, 14 yıldır Actor Studio’nun “Ömür Boyu” üyesi olarak çalışmalarını sürdürüyor. Okulda ders verebilmek ve yönetici konumuna gelebilmek için şart koşulan “Ömür Boyu” üyelik için tam altı kez audition veren Cihangir Duman, Jack Nicholson’ın da 6’ncı audition sonrasında üyeliğe kabul edildiğini söyleyerek, üyeliğin çok kolay olmadığını vurguluyor.

DEFNE HALMAN'LA OYUNU NEW YORK'TA SAHNELENECEK

Okulda yönetmenlik ve oyunculuk derslerine giren Cihangir Duman, Actor Studio’da metod oyunculuğu üzerine çalışmalar yaptıklarını söylüyor. Metodu, oyuncunun işine yarayabilecek malzemeleri formülize edip bir alet çantasına koymak olarak tanımlayan Duman, “metod oyunculuğu aslında popüler olarak bilinen duyu hafızasının, duyu belleğinin kullanılması” diyor.Cihangir Duman, Actor Studio’nun önemli bir özelliğini ise şöyle tanımlıyor; “Öğrenci programına katılanların daha önce başka yerlerde eğitim alarak bazı şeyleri yanlış öğrenmiş olmalarındansa, hiçbir şey bilmeden eğitimlere dahil olmalarını tercih ediyoruz. Ben fizik mezunuyum. Başvuru yaptığımda okul bunu bir eksiklik olarak görmedi. Brady Cooper da İngilizce mezunu. Bir kere tiyatro sahnesine çıkmış ama oyunculuk yapmak istediğini biliyor. Yeteneği de var. Fiziği de uygun. Audition veriyor ve kabul ediliyor.” Yöneticiliğin yanı sıra, bilgi ve tecrübelerini öğrencileriyle paylaşan Cihangir Duman, yoğun iş temposuyla birlikte yeni bir oyunun da hazırlığını sürdürüyor. Duman, tiyatro eğitiminde kendisine çok destek olduğunu söylediği tiyatro sanatçısı Defne Halman ile birlikte çalıştığı yeni oyununu Eylül ayında New York’ta sahneleyecek.

HOLLYWOOD’UN YOLU ACTOR STUDIO’DAN GEÇİYOR

1947 yılında Elia Kazan öncülüğünde kurulan Actor Studio’ya uzun yıllar Lee Strasberg başkanlık yapmış. Marilyn Monreo’nun hocası olarak tanınan Strasberg döneminde altın çağını yaşayan Actor Studio, Marlon Brando’dan Paul Newman’a, Gene Hackman’dan Harvey Keitel’e, James Dean’den Estelle Parsons’a, Dustin Hoffman’dan Jack Nicholsan’a, Tenesse Williams’a, Alec Baldwine’e Hollywood ve dünya sinemasına pek çok aktör yetiştirmiş. Okulda sinema, oyunculuk ve tiyatro teknikleri üzerine dersler veriliyor.

Yorumlar (0)