31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali bugün başlıyor

KÜLTÜR SANAT 23.09.2024, 08:45 23.09.2024, 08:55
31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali bugün başlıyor

Türkiye’nin en köklü film festivallerinden Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, bu yıl 31. yaşını kutlayacak ve 23-29 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek. 22 ülkeden 125 yönetmenin toplam 117 filmini sinemaseverlerle buluşturacak festivalde tüm gösterimler ve etkinlikler ücretsiz gerçekleşecek. Festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü Polonyalı usta yönetmen Jerzy Skolimowski’nin olurken; Onur Ödülleri sinema ve tiyatro oyuncuları Demet Akbağ ile Uğur Polat’a, Orhan Kemal Emek Ödülü de sinemamızın üç emekçisine, Muzaffer Hiçdurmaz, Güler Ökten ve Mazlum Kiper’e verilecek. Jüri başkanlığını Nuri Bilge Ceylan’ın yapacağı festivalin yarışmalı bölümlerinde toplamda 3 Milyon 310 Bin TL değerinde para ödülü verilirken, Ulusal Uzun Film Yarışması’nda finale kalan 11 filmden 10’u Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşurken, 5’i de dünya prömiyerini festivalde yapacak. Polonya’dan Fransa’ya, Somali’den Küba’ya, dünya sinemasının en yeni ve klasikleşmiş örneklerinin gösterileceği 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, özel gösterimler, sergiler ve etkinliklerle bir hafta boyunca Adana’da festival coşkusu yaşatacak.

Adana Büyükşehir Belediyesi ve Festival Onursal Başkanı Zeydan Karalar’ın evsahipliğinde düzenlenecek 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, 23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında Adana’da gerçekleşecek. Tüm gösterimlerin ve etkinliklerin ücretsiz gerçekleşeceği festivalde, 22 ülkeden, 125 yönetmenin toplam 117 filmi sinemaseverlerle buluşacak.

Açılış Töreni Merkez Park’ta

31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Açılış Töreni bu akşam saat 20:00’de Merkez Park’ta başlayacak. Volkan Severcan’ın sunacağı gecede, Yaşam Boyu Başarı Ödülü ile Orhan Kemal Emek Ödülleri sahiplerini bulacak. Gecede ayrıca, Türkçe pop müziğin unutulmaz ismi Nilüfer de bir konser verecek.

Polonyalı ustaya Yaşam Boyu Başarı Ödülü

31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün bu yılki sahibi, sinemaya getirdiği yenilikçi bakış ve sanatsal cesareti nedeniyle Polonyalı usta yönetmen Jerzy Skolimowski’nin olacak. Açılış töreninde ödülünü alacak usta yönetmen ayrıca, festival kapsamında seyirciyle buluşacak son filmi “Aİ”nin (EO, 2022) gösterimine, filmin hem senaristi hem de yapımcısı olan Ewa Piaskowska ile birlikte katılacak.

Demet Akbağ ve Uğur Polat’a Onur Ödülü

Sinemamıza verdikleri emeğin yanı sıra başarılarını onurlandırmak adına sunulan Onur Ödülleri bu yıl; “Neredesin Firuze”, “Organize İşler”, “Vizontele”, “Eyyvah Eyvah”, “O… Çocukları”, “Kurtuluş Son Durak”, “Hükümet Kadın”, “Kış Uykusu” filmleriyle tanıdığımız, 40 yılı aşkın süren oyunculuk kariyerinde sinemamızın unutulmaz güçlü kadın karakterlerine incelikle hayat vermiş oyuncu Demet Akbağ’a ve 1988’de “Sis” ile başlayan sinema kariyerinde “Suyun Öte Yanı”, “Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri”, “Karşılaşma”, “Salkım Hanımın Taneleri”, “Filler ve Çimen”, “Sis ve Gece”, “Devrim Arabaları” ve “Anadolu Leoparı”nın da aralarında olduğu klasikleşmiş birçok filmdeki tutkulu ve cesur oyunculuğuyla hafızalarımıza kazınmış usta aktör Uğur Polat’a verilecek.

Üç sinema emekçisine Orhan Kemal Emek Ödülü

Roman ve öyküleri sinemamıza ilhâm olmuş Adanalı yazar Orhan Kemal’in anısını yaşatmak ve sinemamıza kattıkları emek ve eserler adına sinema emekçilerine verilen Orhan Kemal Emek Ödülleri, yönetmen, genel koordinatör, yönetmen yardımcısı, senarist, görüntü yardımcısı ve oyuncu yönetmeni Muzaffer Hiçdurmaz’a, oyuncu Güler Ökten’e ve oyuncu, tiyatro yönetmeni ve seslendirme sanatçısı Mazlum Kiper’e verilecek.

Sinemamıza yaklaşık 3,5 milyon TL destek

Sinemamızda özgün ve özgür eserlerin yaratılmasına destek bu yıl da Adana Altın Koza Film Festivali’nden geliyor. Yarışmalarda toplamda 3 Milyon 310 Bin TL değerinde para ödülünün verileceği festivalde, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın En İyi Film Ödülü 1 Milyon 500 Bin TL değerinde olacak.

Jüri başkanı Nuri Bilge Ceylan

Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda jüri başkanlığını, İlk uzun filmi “Kasaba” ile Adana Altın Koza Film Festivali’nde Yılmaz Güney Jüri Ödülü’nü kazanmış, “Üç Maymun” (2008), “Bir Zamanlar Anadolu’da” (2011), “Kış Uykusu” (2014) ve en son, Cannes’dan En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ile dönen “Kuru Otlar Üstüne” (2023) filmleriyle adını uluslararası başarılara taşımış yönetmen, senarist, yapımcı ve fotoğraf sanatçısı Nuri Bilge Ceylan yapacak. Jüride ise yine birbirinden değerli isimler yer alacak: Oyuncu ve yönetmen Mehmet Aslantuğ, oyuncu Serenay Sarıkaya, yazar ve senarist Nermin Yıldırım, yönetmen ve senarist Mustafa Kara, kurgucu Ayris Alptekin ile yazar, film eleştirmeni, küratör Müge Turan, yılın en iyi filmini birlikte seçecekler.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda ayrıca, İffet Eren Danışman Boz, Murat Şeker ve Tayfur Aydın’dan oluşan Film Yönetmenleri Derneği Jürisi Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü’nü verirken, sinema yazarları Abbas Bozkurt, Ayça Çiftçi ve Gül Yaşartürk’ten oluşan jüri de Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülü’nün bu yılki sahibini belirleyecekler.

Uzun Metraj Film Yarışması’nda 11 film

16 kategoride Altın Koza Ödülleri’nin sahiplerini bulacak Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda yarışacak 11 film, Feride Çiçekoğlu, Janet Barış ve Mehmet Açar’dan oluşan seçici kurulun değerlendirmesi sonucu belirlendi. Bu yıl ana jüri karşısına, Vuslat Saraçoğlu’nun “Bildiğiniz Gibi Değil”, Erkan Tahhuşoğlu’nun “Döngü”, Türker Süer’in “Gecenin Kıyısı”, Hikmet Kerem Özcan’ın “Hakkı”, Murat Fıratoğlu’nun “Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri”, Burak Çevik’in “Hiçbir Şey Yerinde Değil”, Ceylan Özgün Özçelik’in “On Saniye”, Doğuş Algün’ün “Ölü Mevsim”, Zeynep Köprülü’nün “Su Yüzü”, Orhan İnce’nin “Umut” (Hêvî) ve Gürcan Keltek’in “Yeni Şafak Solarken” adlı filmleri çıkacak ve sinemaseverlere Altın Koza heyecanı yaşatacaklar.

8 belgesel yarışacak

Türkiye’den yılın önemli belgesellerini bir araya getirecek Belgesel Film Yarışması’na bu yıl 65 başvuru oldu. Oyuncu Burçin Yalçın, yönetmen ve yazar Korkut Akın ile yönetmen ve yazar Necla Algan’dan oluşan ön jüri; Haydar Demirtaş’ın “Ağaçtan Umutlar”, Fatin Kanat ile Önder İnce’nin “Bizim İsmail”, Özlem Mengilibörü ile Can Mengilibörü’nün “Laf Aramızda Engürü Kahve”, Bahar Bektaş’ın “Sürgün Asla Bitmez”, Nefin Dinç’in “Şarap Rengi Deniz”, Aylin Kuryel ile Raşel Meseri’nin “Şehir Ve Mesih”, Mediha Güzelgün’ün “Üçüncü Gurbet” ve İlkay Nişancı’nın “Zamanın Kıyısında Sınav” adlı filmlerini finalist olarak belirledi.

Yönetmen Eylem Kaftan, yönetmen, senarist ve yapımcı Hakkı Kurtuluş ile yönetmen Serdar Kökçeoğlu’dan oluşan jüri tarafından değerlendirilecek bu 8 filmden biri 150 bin TL değerindeki En İyi Film Ödülü’nü alırken, bir filme de 75 bin TL’lik Jüri Özel Ödülü verilecek.

3 yarışma, 51 kısa film

Kısa filme verdiği özen ve değeri bu yıl da sürdüren festivalin Uluslararası Kısa Film Yarışması, Öğrenci Kısa Film Yarışması ve Adana Kısa Film Yarışması’nda toplam 51 kısa film, jüri karşısına çıkacak.

51 ülkeden 535 filmin başvuru yaptığı ve akademisyen Kıvanç Türkgeldi, akademisyen Ece Vitrinel ve akademisyen Zehra Yiğit’in ön jüriliğinde gerçekleşen Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda bu yıl, ABD, Almanya, İran, Pakistan, Rusya, Ürdün, Türkiye ve Yunanistan’dan toplam 20 film yarışacak. Oyuncu Elit Andaç Çam, yönetmen Najwa Najjar ve yönetmen Nehir Tuna’nın jüriliğinde gerçekleşecek yarışmada; Nasrin Mohammadpour’un “21 Weeks Later”, Abdullah Khan’ın “A Clay Horse”, Dina Naser’in “Amplified”, Murat Çetinkaya’nın “Bir Aile”, Jan Bitzer’in “Bye Bear”, Tuvana Simin Günay’ın “Dank”, Umut Şilan Oğurlu’nun “Dilan Hakkında Konuşmalıyız”, Deniz Cengiz’in “Escapism”, Ömer Ferhat Özmen’in “Eksi Bir”, Onur Güler’in “Hangi Gece Büyüdüysem” (The Surrogate Girl), Çağıl Bocut’un “Her Gün Biraz Daha Kolay” (Everyday It Gets a Little Easier), Manuel Del Valle’nin “In The Fold”, Hasan Ete’nin “İyi Ölüm”, Oleg Rytov’un “Kostya, Not Now!”, Neritan Zinxhiria’nın “Light of Light”, Atakan Yılmaz’ın “Merhaba Anne, Benim, Lou Lou”, Yakup Tekintangaç’ın “Morî”, İlayda İşeri’nin “Oyunbozan”, Efe Can Yıldız’ın “Recce” ve Şirin Bahar Demirel’in “Zarafet ve Şiddet Arasında” adlı filmleri yarışacak. Yarışmada filmlerden biri 50 bin TL değerindeki En İyi Film Ödülü’nü alırken, bir filme de 25 bin TL değerindeki Jüri Özel Ödülü verilecek.

Türkiye’nin farklı illerinden üniversite öğrencilerinin başvuruları sonucu gerçekleşen Öğrenci Kısa Film Yarışması’na bu yıl 201 başvuru gerçekleşti ve Arzu Görgülü, Özgür İpek ve Seher Şeylan’ın ön jüriliğinde yapılan değerlendirme sonucu toplam 26 film finalist olarak belirlendi. Kurmaca kategorisinde, İsmail Hakkı Koçak’ın “220”, Veysel Ayvazoğlu’nun “Dosta Yakışır Bir Davranış”, Emir Akarslan’ın “Dönüş Yolu”, Muhammed Aktaş’ın “Erva”, Yaşar Güney Yurdakul’un “Kötü Bir Gün”, Sarp Uzunoğlu’nun “Öteki Melodiler”, Karis Deniz Kara’nın “Posa”, Ahmed Said Ağaoğlu’nun “Searching for a Surgeon”, Ali Efe Benli’nin “Sırtımdaki Yük Bir Cesetten Daha Ağır” ve Ahmad Adamov’un “Son Rektefe” adlı kısa filmler yer alırken; Belgesel kategorisinde, Özgür Nuri Çiçek’in “Bir Sinefilin Dramı”, Furkan Aydın’ın “DEQ”, Yusuf İslam Ölmez’in “Following The Light: Zaz”, Yağmur Canpolat ile Berna Oduncu’nun “In My Early Twenties”, İclal Yiğitoğlu’nun “Karameşeli” ve Şeyma Menevşe’nin “Yazgülü” adlı kısa belgeselleri gösterilecek. Yarışmanın Deneysel kategorisinde Mustafa Güneşoğlu’nun “Genetik Sanatı”, Dilay Şengül’ün “Güzel leş”, İbrahim Karahasan’ın “Meçhul”, Ayşenur Ateş’in “Taş” ve Berkay Olgun’un “The Lunatic of Étretat” adlı filmleri; Canlandırma kategorisinde ise Selin Toprak’ın “Cinematic Dream”, Dilsu Atalay’ın “Derlemek, Dolaşmak”, Birdal Deniz Çakmak ile Mehmet Emir Doğan’ın “Orphan”, Enes Kılıç’ın “Sans Terre” ve Sabahattin Kunter Çalışkan ile Berke Tolungüç’ün “Surfeit” adlı filmleri yarışacak. Oyuncu Bülent Emrah Parlak, görüntü yönetmeni Meryem Yavuz ve yönetmen Tufan Taştan’ın jüriliğinde yapılacak yarışmada, her kategoride bir filme 30 bin TL değerindeki En İyi Film Ödülü verilecek.

Adana’da çekilmiş kısa filmlerin yarıştığı ve müzisyen Canset Özge Can, sinema yazarı ve akademisyen Rıza Oylum ile yönetmen ve akademisyen Serdar Sabuncu jüriliğinde yapılacak Adana Kısa Film Yarışması’nda ise Mert Kartal’ın “Bize En Uzak Hayat”, Cem Güzel’in “Hayallerim ve Kavgam”, Muhammed Fatih Taş’ın “Portakal Çiçeği ve Salsa”, Ömer Özdoğan’ın “Sırada Kim Var?” ve Muhittin Yüceli’nin “Zamanın Ustası” adlı kısaları yer alıyor. Yarışmadaki bir film 10 bin TL değerindeki En İyi Film Ödülü’nün sahibi olacak.

Edebiyatın doğduğu topraklara saygı

Bu yıl ilki yapılacak ve Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Muzaffer İzgü gibi usta yazarların doğduğu topraklara saygı niteliği taşıyan Edebiyat Uyarlaması Uzun Metraj Senaryo Yarışması, edebiyatımızın önemli eserlerinin sinemaya uyarlanmasını teşvik ederek, yapımcı ve yaratıcıların yeni filmler üretmesine maddi ve manevi katkı sunmayı amaçlıyor. 53 projenin başvurduğu yarışmada 7 senaryo finalist olarak belirledi: Şükran Yiğit’in aynı adlı kendi romanından uyarladığı “Burası Radyo Şarampol”, Berrin Kırımlıoğlu’nun “Elsa’nın Sevdiği Biri” adlı öyküsünden Çiğdem Sezgin ve Gül Gürsoy’un senaryosunu yazdığı “Elveda Mona Lisa”, Nisa Yıldırım’ın aynı adlı kendi romanından uyarladığı “Epidemik Eros: Paşa Gönül İsyanı”, Faruk Duman’ın aynı adlı romanından Ramin Matin’in senaryosunu yazdığı “Köpekler İçin Gece Müziği”, Aydın Orak’ın aynı adlı kendi öyküsünden uyarladığı “Ölü Arının İğnesi”, Hakan Bıçakçı’nın aynı adlı romanından Barış Kefeli, Hakan Bıçakçı ve Nükhet Taneri’nin senaryosunu yazdığı “Uyku Sersemi” ve Faruk Duman’ın aynı adlı romanından Murat Saraçoğlu’nun senaryosunu yazdığı “ve Bir Pars Hüzünle Kaybolur”. Yapımcı Anna Maria Aslanoğlu, yazar Mine Söğüt ve yönetmen Seren Yüce’nin ana jüriliğinde gerçekleşecek yarışmada, bir projeye 100 bin TL tutarındaki En İyi Uyarlama Senaryo Ödülü, bir projeye de 50 bin TL tutarındaki Jüri Özel Ödülü verilecek.

Dünyanın filmi Adana’da

Yılın ödüllü filmlerinin yanı sıra özel seçkilere yer verecek Dünya Sineması bölümünde bu yıl toplam 21 film gösterilecek.

Cannes, Berlin, Locarno gibi dünya festivallerinin 2024 programlarından 11 filmi buluşturacak Festivallerden seçkisinde, Francis Ford Coppola’nın “Megalopolis”, Mohammad Rasoulof’un “Kutsal İncirin Tohumu” (The Seed of the Sacred Fig), Adam Elliot’ın “Bir Salyangozun Anıları” (Memoir Of A Snail), Boris Lojkine’nin “Süleyman’ın Hikâyesi” (The Story of Souleymane), Emanuel Pârvu’nun “Dünyanın Sonuna Üç Kilometre” (Three Kilometers To The End Of The World), Payal Kapadia’nın “Aydınlık Hayallerimiz” (All We Imagine As Light), Tato Kotetishvili’nin “Kutsal Enerji” (Holy Electricity), Mo Harawe’nin “Cennetin Kıyısındaki Köy” (The Village Next To Paradise), Agathe Riedinger’in “Vahşi Elmas” (Wild Diamond), Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham ve Rachel Szor’un “Gidecek Yer Yok” (No Other Land, 2024) ve Farahnaz Sharifi’nin “Çalınan Gezegenim”(My Stolen Planet, 2024) adlı filmleri Adana’da ilk kez seyirciyle buluşacak.

Dünya Sineması’nın bu yılki Özel Gösterim programında, Sovyet yönetmen Mikhail Kalatozov’un 1964 yapımı başyapıtı “Ben Küba” (I Am Cuba), 60. yılına özel gösterimi ile festivalde olacak. 1959’daki Küba Devrimi öncesinde geçen dört farklı hikâye üzerinden bir ulusun halk devrimine giden coşkulu yolculuğuna tanıklık eden film, Carlos Fariñas’ın etkileyici müzikleri ve Sergei Urusevsky’nin sinemanın teknik sınırlarını zorlayan devrimci kamerasıyla da efsanevi sayılıyor. 90’larda ABD’li yönetmenler Martin Scorsese ve Francis Ford Coppola’nın girişimleriyle sinema tarihinin en büyük keşiflerinden birine dönüşen film, festivalde 4K kalitesindeki restore kopyasıyla gösterilecek.

Polonya Büyükelçiliği ve Gezici Festival’in ortaklığında hazırlanan “Polonya, Şimdi” adlı seçkide, festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi usta yönetmen Jerzy Skolimowski’nin Cannes’da Jüri Büyük Ödülü ve En İyi Özgün Müzik Ödülü’nün yanı sıra toplam 31 ödülün sahibi son başyapıtı “Aİ” (EO), Anna Jadowska’nın Tribeca Film Festivali’nden En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan draması“Çatıdaki Kadın” (Woman On The Roof), Grzegorz Dębowski’nin Polonya Film Festivali’nde Yılın Çıkış Yapan yönetmeni seçildiği ilk uzun filmi “Değersiz Bir Hayat” (Next To Nothing), Robert Glinski’nin Polonya kökenli ilk Papa olacak Karol Wojtyła’yı 20 yıl boyunca izlemiş gizli servis görevlisi Budny’nin psikolojik portresini çizen gerilimi “Gölge Adam” (Strawman) ve DK Welchman ile Hugh Welchman’nın Polonya Film Festivali’nden Seyirci Ödülü ile dönen sıradışı canlandırması “Köylüler” (The Peasants) gösterilecek.

Dünya Sineması bölümünün bir diğer seçkisi “Chris Marker ile Devri Âlem” adını taşıyor ve ‘deneme film’in (essay film) öncülerinden ve yazıdan filme, fotoğraftan video ve dijital görüntüye uzanan çeşitlilikte malzemeler kullanarak melez bir sinema dili inşa etmiş Fransız yönetmen, yazar ve multidisipliner sanatçı Chris Marker’ın filmlerini bir araya getiriyor. Seçkide, Marker’ın egzotizmi ve propaganda dilini muzip biçimsel oyunlarla ele aldığı seyahat günlüğü “Sibirya’dan Mektup” (Lettre de Sibérie, 1957), “12 Maymun”a da ilhâm olmuş distopik bilimkurgusu “Dalgakıran” (La Jetée, 1962), çok katmanlı anlatı inşasıyla sinema tarihinin en özgün filmlerinden biri olarak gösterilen şiirsel ve meditatif film denemesi “Güneşsiz” (Sans Soleil, 1983) ve bellek, gerçeklik ve sanal dünya arasındaki sınırları bulanıklaştıran kurmaca belgeseli “Level Five” (1997), restore edilmiş kopyalarıyla Adana seyircisiyle buluşacak.

Özel Gösterimler

Festivalin yarışma dışı özel gösterimleri de olacak.

Erden Kıral’ın Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ve FIPRESCI ödüllerini alan ve Türkiye’de uzun yıllar yasaklı kalmış 1983 yapımı klasiği “Hakkâri’de Bir Mevsim”, Sinematek ile ortaklaşa bir gösterimde seyirciyle buluşacak. Film, yakın zamanda kaybettiğimiz yazar Ferit Edgü ve oyuncu Genco Erkal’ın anısına gösterilecek ve restore edilmiş kopyasıyla perdede olacak.

Özel Gösterimler’in uzun film programında, Mete Gümürhan’ın “Birlikte” (2023), Selin Öksüzoğlu’nun “Görüşürüz Kaplumbağa” (2024), Tunahan Kurt’un “Karganın Uykusu” (2023), Nehir Tuna’nın “Yurt” (2023) ve Çukurova Altın Koza Film Akademisi’nin konuklarından Tolga Karaçelik’in 2017 yapımı ödüllü filmi “Kelebekler”, yönetmenlerin de katılımıyla gösterilecek.

Programda ayrıca, Ümit Kıvanç’ın Türkiye’nin siyasal ve toplumsal tarihinde derin bir kırılma yaratan Madımak Katliamı’nı konu alan “Çok Kötü Bir Şey Oldu” (2024), Ömer Leventoğlu’nun afetlerin hemen ardından toplum olarak gösterilen refleksleri ve dayanışma etkinliklerini mercek altına alan “Dayanışma Zamanları” (2024), Esin Özalp Öztürk’ün Ankara’nın Evren ilçesindeki mevsimlik işçileri konu alan “Işığın Hasadı” (2024), Zeynep Bayraktutan ile Gökhan Kasapoğlu’nun Tunç Başaran’ın özel hayatını ve filmlerini konu alan “Ölümsüz Olan Sadece Sevgidir” (2023), Ahmet Kılıç’ın Süryani Hristiyan Hah (Anıtlı) köyünde yaşayan Benyamin Aydın’ı odağına alan “Şahit” (2023), Derviş Zaim’in Kıbrıs’ta yoksul ve parçalanmış bir ailede yetişmiş ve çocukluğundan itibaren hırsızlığa meyletmiş “Şeytan” lakaplı Mustafa Serttaş’ın hikâyesini konu alan “Tavuri” (2023) ve Vedat Atasoy’un Marmara Deniz’nde bulunan pinaları korumak amacıyla uğraşan Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın çabalarını izlediği “Umut Pina” (2024) adlı belgeseller de yer alıyor.

Çukurova Altın Koza Film Akademisi 3 yaşında

Bu yıl üçüncüsü gerçekleşecek Çukurova Altın Koza Film Akademisi, 25 üniversiteden 100’e yakın sinema öğrencisi ve akademisyeni Adana’da buluşturacak. Koordinatörlüğünü, aynı zamanda festival danışmanı da olan Öğr. Gör. Akın Kılıç’ın üstlendiği Çukurova Altın Koza Film Akademisi programında bu yıl, “SETEM Telif Hakları ve Destek Başvuruları”, “MUBI ile Dijital Platformlar ve Bağımsız Sinema Üzerine”, Görüntü Yönetmenleri Derneği’nden Deniz Eyüboğlu Aydın, Ece Latifaoğlu, Meryem Yavuz, Neslihan Siligür ve Zeynep Seçil’in konuşmacı olacağı “Türkiye Sinemasında Görüntü Yönetmeni Kadınlar”, Damla Kırkali, Ekin Gündüz Özdemirci ve Doç. Dr. Özge Nilay Erbalaban’ın konuşmacı olacağı “Sinema Ekosistemlerinde Sürdürülebilirlik ve Ekosinema”, Doç. Hakan Erkılıç’ın moderatörlüğünde yapılacak ve Cemal Okan, Doç Dr. Ece Vitrinel ve Yamaç Okur’un konuşmacı olacağı “95' sonrası Türkiye Sinemasında Yapımcılık”, Gökhan Mutlay ve alanın uzman konukları ile "Sinema ve Yapay Zeka” başlıklı oturumlar ve Kurgucular Dayanışması (KUDA) ile “Öğrencilikten Kurguculuk Kariyerine Yolculuk” adlı panel gerçekleşecek.

Program kapsamında ayrıca, “Gişe Memuru” (2011), “Sarmaşık” (2015), Sundance Film Festivali'nde Dünya Sineması Büyük Ödülü’nü alan “Kelebekler” (2018) ve bu yıl prömiyerini yaptığı Tribeca Film Festivali’nde Seyirci Ödülü kazanan “Bir Seri Katili Yazmaya Karar veren Bir Yazarın Sığ Hikayesi” (2024) filmlerinin yönetmeni Tolga Karaçelik’in deneyimlerini paylaşacağı bir sinema sohbeti de gerçekleşecek.

Yazlık Sinemalar nostaljisine devam

Festivalin gelenekselleşen ve 2 Eylül’de start alan Yazlık Sinemalar programı, Adanalılara yazlık sinema nostaljisi yaşatıyor. Festival haftasında da devam edecek program, sinemamızın son dönem başarılı komedi filmlerini Adana’nın ilçe ve mahallelerine taşıyor. Bu yıl 7 ilçede gerçekleşen ve ayrıca, Defne (Hatay), Kilis, Nizip (Gaziantep), Pazarcık (Kahramanmaraş), Adıyaman, Arguvan (Malatya), Malatya ve Osmaniye gibi deprem bölgesi il ve ilçelere de ulaşan Yazlık Sinemalar programında, Sırrı Süreyya Önder ile Muharrem Gülmez’in birlikte yönettikleri “Beynelmilel” (2006), Nihat Durak’ın “Mutlu Aile Defteri” (2013), Caner Özyurtlu’nun yönettiği “Yok Artık 1” (2015) ve “Yok Artık 2” (2016), Murat Şeker’in yönettiği “Görevimiz Tatil” (2018) ve “Aşk Mevsimi” (2023) ile Çağan Irmak’ın yönettiği “Nadide Hayat” (2015) adlı filmler yer alıyor. Gösterimler festival boyunca, Atatürk Parkı, Sarıçam Atatürk Parkı, Aski Spor Salonu ve Yüreğir Kültür Merkezi Yanı olmak üzere 4 ayrı noktada devam edecek.

Çocuklara Özel

Festivalin çocuk izleyicilere özel gerçekleştirdiği gösterimlerde, Huida Lin’in “Ayı Kardeşler: Dünya’ya Dönüş” (Boonie Bears: Back to Earth, 2023), Ali Samadi Ahadi ile Markus Dietrich’in yönettiği “Bıcırıklar: Yeni Yuvamız” (The Muckles: The Quest for a New Home, 2022), Philippe Duchene ile Cuvelier Jean Baptiste’in yönettiği “İkizler Takımı” (Zak ve Wowo, la légende de Lendarys, 2024), Laurent Bru, Yannick Moulin ile Benoît Somville’in birlikte yönettiği “Orman Çetesi: Dünya Turu” (The Jungle Bunch: World Tour, 2023) ve Karsten Kiilerich’in “Uçan Halı ve Kayıp Elmas” (Up and Away, 2018) adlı filmleri yer alıyor.

Etkinlikler

Bu yıl Adanalı usta sinemacı Yılmaz Güney’in 40. ölüm yıldönümüne özel bir sergi de gerçekleşecek. Tahir Yüksel’in arşivinden derlenen ve Yılmaz Güney’in bilinmeyen birçok fotoğrafının da yer alacağı “Endişesiz Bir Ülke, Endişesiz Bir Dünya İçin” başlıklı sergi, 23 Eylül Pazartesi günü saat 18:00’de Çırçır Fabrikası Sergi Salonu’nda açılacak ve festival boyunca ücretsiz gezilebilecek.

Festivalin bir diğer sergisi de, Vadullah Taş’ın arşivinden oluşan “Edebiyattan Sinemaya 1960 – 1990 yılları Lobi ve Fotoğraflar” olacak. Sergi, 25 Eylül Çarşamba günü saat 16:00’da ABB Şehir Tiyatrosu Sergi Salonu’nda açılacak.

Yaşar Kemal’in “Ortadirek” romanı ve “Kapı” şiirinden derlenerek hazırlanan okuma tiyatrosu “Her Tepeden Bir Gün Doğar”, 24 Eylül Salı akşamı saat 19:00’da ABB Tiyatro Salonu’nda gerçekleşecek. Adana Altın Koza Film Festivali ve Yaşar Kemal Vakfı’nın ortaklığında hazırlanan ve Berfin Zenderlioğlu’nun yönettiği oyunda Nazan Kesal ile İsmail Hacıoğlu rol alıyor.

Nebil Özgentürk ve Oğuz Makal’ın konuşmacı olacağı “Belgesel Yolculukları” başlıklı sohbet 25 Eylül Çarşamba günü ABB Tiyatro Salonu’nda yapılacak. Saat 16:30’da başlayacak etkinliğin öncesinde, Nebil Özgentürk’ün yönettiği “Nâzım” (2019) ve “MADELET, Rüzgâra Karşı Zorlu ve Cesur Bir Yürüyüşün Öyküsü” (2023) adlı belgeseller gösterilecek.

Kapanış ve Büyük Ödül Töreni 28 Eylül’de

31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Kapanış ve Büyük Ödül Töreni 28 Eylül Cumartesi akşamı Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Saat 20:00’de Kırmızı Halı ile başlayacak ve 20:30’dan itibaren ödüllerin sunumuna geçilecek gecede, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Öğrenci Kısa Film Yarışması, Adana Kısa Film Yarışması ve Edebiyat Uyarlaması Uzun Metraj Senaryo Yarışması kategorilerinin kazananları belli olacak.

Festival coşkusu bugün başlıyor

23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında Adana Büyükşehir Belediyesi ve Festival Onursal Başkanı Zeydan Karalar’ın evsahipliğinde düzenlenecek 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Menderes Samancılar’ın başkanlığındaki Yürütme Kurulu Üyeleri Nebil Özgentürk, İsmail Timuçin, Hüseyin Orhan, Gökhan Mutlay ve Mahmut Göğebakan’dan oluşuyor. Festivalin sanat yönetmenliğini Mehmet Açar üstlenirken, program direktörlüğünü Esin Küçüktepepınar, Dünya Sineması bölümünü de İzlem Oktay yürütüyor.

Yorumlar (0)