Adana Altın Koza'da dördüncü gün

KÜLTÜR SANAT 26.09.2024, 14:08 26.09.2024, 14:22
Adana Altın Koza'da dördüncü gün

31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde dün, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması heyecanı üç filmle birden devam etti.

Doğuş Algün’ün yönettiği, Funda Eryiğit, Ece Yaşar, Erdem Şenocak ve Serkan Ercan’ın başrollerini paylaştığı “Ölü Mevsim”, Erkan Tahhuşoğlu’nun yönettiği, Serpil Gül, Emel Göksu, Tuğçe Yolcu ve Süleyman Karaahmet’in oynadığı “Döngü” ile Türker Süer’in yönettiği, Ahmet Rıfat Şungar, Berk Hakman ve Mert Tümer’in oynadığı “Gecenin Kıyısı”, ekiplerinin de katılımıyla seyirciyle buluştu.

FESTİVALDE BUGÜN

10:30 Philippe Duchene ile Cuvelier Jean Baptiste’in yönettiği “İkizler Takımı” (Zak ve Wowo, la légende de Lendarys, 2024) adlı animasyon Cinema Pink Salon 1 ve 2’de. Kaybolan ikiz kardeşini bulmak için macera dolu bir yolculuğa çıkar Zak'ın hikâyesini konu alan film minik izleyicileri bekliyor.

10:30 Görüntü Yönetmenleri Derneği’nden Deniz Eyüboğlu Aydın, Ece Latifaoğlu, Meryem Yavuz, Neslihan Siligür ve Zeynep Seçil’in konuşmacı olacağı “Türkiye Sinemasında Görüntü Yönetmeni Kadınlar” başlıklı oturum Çukurova Altın Koza Akademi kapsamında Cinema Pink Salon 7’de.

12:00 Burak Çevik’in Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda gösterilecek ve Türkiye prömiyerini yapacak filmi “Hiçbir Şey Yerinde Değil”, PGM’de.

12:00 Somalili yönetmen Mo Harawe’nin sevgi, fedakârlık ve adanmışlık üzerine zamansız bir hikâye anlatan filmi “Cennetin Yanındaki Köy” (The Village Next To Paradise, 2024), Cinema Pink Salon 1’de. Sürekli drone saldırıları tehdidi altındaki cennetsel bir çölde, ailesine bakmak için çalışan Mamargade ile bağımsızlık hayalleri kuran Araweelo’nun hikâyesini anlatan film, bu yılki Saraybosna Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü aldı.

12:30 Karsten Kiilerich’in Danimarkalı yazar Ole Lund Kirkegaard’ın aynı adlı çocuk kitabından uyarladığı animasyon “Uçan Halı ve Kayıp Elmas” (Up and Away, 2018), Cinema Pink Salon 2’de.

13:00 Damla Kırkali, Ekin Gündüz Özdemirci ve Doç. Dr. Özge Nilay Erbalaban’ın konuşmacı olacağı “Sinema Ekosistemlerinde Sürdürülebilirlik ve Ekosinema” başlıklı oturum Çukurova Altın Koza Akademi kapsamında Cinema Pink Salon 7’de.

14:30 Murat Fıratoğlu’nun Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda gösterilecek ve Türkiye prömiyerini yapacak filmi “Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri”, PGM’de.

15:00 Anna Jadowska’nın gerçek olaylardan esinlenen ve 60 yaşında bir kadının mutfak bıçağıyla banka soygunu girişimini anlatan filmi “Çatıdaki Kadın” (Woman On The Roof, 2022), Cinema Pink Salon 1’de. Başrolündeki Dorota Pomykala’ya Tribeca Film Festivali’nden En İyi Kadın Oyuncu Ödülü getiren film, hafızalara kazınacak dokunaklı bir dram.

15:00 Türker Süer’in Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda gösterilecek ve Türkiye prömiyerini yapacak filmi “Gecenin Kıyısı”, PGM’de.

16:00 Selin Öksüzoğlu’nun yönettiği ve Nursema Çepni, Meltem Ünel ile Neriman Çilingiroğlu’nun oynadığı “Görüşürüz Kaplumbağa” (2024), Cinema Pink Salon 6’da.

15:30 Öğrenci Kısa Film Yarışması’nın Belgesel kategorisinde yarışan filmler jüri önüne çıkıyor. Program kapsamında Özgür Nuri Çiçek’in “Bir Sinefilin Dramı”, Furkan Aydın’ın “DEQ”, Yusuf İslam Ölmez’in “Following The Light: Zaz”, Yağmur Canpolat ile Berna Oduncu’nun “In My Early Twenties”, İclal Yiğitoğlu’nun “Karameşeli” ve Şeyma Menevşe’nin “Yazgülü” adlı kısa belgeselleri Cinema Pink Salon 7’de gösterilecek.

17:30 Zeynep Köprülü’nün Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda gösterilecek ve dünya prömiyerini yapacak filmi “Su Yüzü”, PGM’de.

17:30 Grzegorz Dębowski’nin Polonya Film Festivali’nde Yılın Çıkış Yapan yönetmeni seçildiği sosyal draması “Değersiz Bir Hayat” (Next To Nothing, 2023), Cinema Pink Salon 1’de. Günümüz kırsal Polonya’sında geçen yaşam mücadelesini işleyen film, bir grup çiftçinin, geleceklerini karartacak bir yasa teklifine olumlu oy veren bir milletvekilinin evinin önünde başlattıkları protesto sonrası yaşanan gerilim dolu olayları konu alıyor.

17:30 Erkan Tahhuşoğlu’nun Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda gösterilen filmi “Döngü”, Cinema Pink Salon 2’de.

17:30 Aylin Kuryel ile Raşel Meseri’nin Belgesel Film Yarışması’nda gösterilecek “Şehir Ve Mesih” adlı belgeselleri Cinema Pink Salon 6’da.

18:30 Öğrenci Kısa Film Yarışması’nın Deneysel kategorisinde yarışan filmler jüri önüne çıkıyor. Program kapsamında Mustafa Güneşoğlu’nun “Genetik Sanatı”, Dilay Şengül’ün “Güzel-leş”, İbrahim Karahasan’ın “Meçhul”, Ayşenur Ateş’in “Taş” ve Berkay Olgun’un “The Lunatic of Étretat” adlı kısa filmleri Cinema Pink Salon 7’de gösterilecek.

18:30 Vedat Atasoy’un Marmara Deniz’nde bulunan pinaları korumak amacıyla uğraşan Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın çabalarını izlediği “Umut Pina” (2024) adlı belgeseli Cinema Pink Salon 6’da.

20:00 Sovyet yönetmen Mikhail Kalatozov’un 1964 yapımı başyapıtı “Ben Küba” (I Am Cuba), 60. yılına özel gösterimi ile Cinema Pink Salon 1’de. Görüntü yönetmeni Meryem Yavuz’un sunumuyla gösterilecek film, 1959’daki Küba Devrimi öncesinde geçen dört farklı hikâye üzerinden bir ulusun halk devrimine giden coşkulu yolculuğuna tanıklık ediyor.

20.00 Doğuş Algün’ün Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda gösterilen filmi “Ölü Mevsim”, Cinema Pink Salon 2’de.

20:00 İlkay Nişancı’nın Belgesel Film Yarışması’nda gösterilecek “Zamanın Kıyısında Sınav” adlı belgeseli Cinema Pink Salon 6’da.

20:30 Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda yer alan filmlerden beşi jüri önüne çıkıyor. Program kapsamında, Neritan Zinxhiria’nın “Light of Light”, Ferhat Özmen’in “Eksi Bir”, Manuel Del Valle’nin “In The Fold”, Umut Şilan Oğurlu’nun “Dilan Hakkında Konuşmalıyız” ve Dina Naser’in “Amplified” adlı kısa filmleri Cinema Pink Salon 7’de gösterilecek.

FESTİVALDE YARIN

10:30 Ali Samadi Ahadi ile Markus Dietrich’in üç yakın arkadaşın maceralarını anlatan animasyonları “Bıcırıklar: Yeni Yuvamız” (The Muckles: The Quest for a New Home, 2022), Cinema Pink Salon 1 ve 2’de.

10:30 Kurgucular Dayanışması (KUDA) ile “Öğrencilikten Kurguculuk Kariyerine Yolculuk” adlı panel Çukurova Altın Koza Akademi kapsamında Cinema Pink Salon 7’de.

12.30 Chris Marker’ın 33 yıl sonra Terry Gilliam’ın “12 Maymun” (12 Monkeys) filmine ilhâm olmuş, siyah-beyaz fotoğrafların bir fotoroman şeklinde aktığı distopik klasiği “Dalgakıran” (La Jetée, 1962), Cinema Pink Salon 1’de.

12:30 Karsten Kiilerich’in Danimarkalı yazar Ole Lund Kirkegaard’ın aynı adlı çocuk kitabından uyarladığı animasyonu “Uçan Halı ve Kayıp Elmas” (Up and Away, 2018), Cinema Pink Salon 2’de.

13:00 Cemal Okan, Doç Dr. Ece Vitrinel ve Yamaç Okur’un konuşmacı olacağı “95' sonrası Türkiye Sinemasında Yapımcılık” başlıklı oturum Çukurova Altın Koza Akademi kapsamında Cinema Pink Salon 7’de.

14:00 Gürcistanlı yönetmen Tato Kotetishvili’nin ilk uzun filmi de olan “Kutsal Elektrik” (Holy Electricity, 2024), Cinema Pink Salon 1’de. Tiflis’in rengarenk dokusunu ve karakterlerinin sıradışı hikayelerini hüzünlü ve mizah dolu bir bakışla sunan film, dünya prömiyerini yaptığı Locarno’da Cineasti del Presente kategorisinde En İyi Film seçilmiş ve Gençlik Jürisi’nden de Birincilik Ödülü almıştı.

14:00 Fatin Kanat ile Önder İnce’nin Belgesel Film Yarışması’nda gösterilecek “Bizim İsmail” adlı belgeselleri Cinema Pink Salon 6’da.

14:30 Gürcan Keltek’in Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda gösterilecek ve Türkiye prömiyerini yapacak filmi “Yeni Şafak Solarken”, PGM’de.

15:00 Fransız yönetmen Agathe Riedinger’in Cannes’da Altın Pamiye için yarışan ilk filmi “Vahşi Elmas” (Wild Diamond, 2024), Cinema Pink Salon 1’de. Annesi ve küçük kız kardeşiyle birlikte yaşayan 19 yaşındaki Liane adlı genç bir kadının güzelliğe ve şöhrete olan saplantısını işleyen film, sarsıcı bir modern toplum eleştirisi sunuyor.

16:30 Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda yer alan filmlerden beşi jüri önüne çıkıyor. Program kapsamında, Deniz Cengiz’in “Escapism”, Onur Güler’in “Hangi Gece Büyüdüysem” (The Surrogate Girl), İlayda İşeri’nin “Oyunbozan”, Oleg Rytov’un “Kostya, Not Now!” ve Hasan Ete’nin “İyi Ölüm” adlı kısa filmleri Cinema Pink Salon 7’de gösterilecek.

17.00 Polonya sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Robert Glinski’nin komünizm döneminde geçen son filmi “Gölge Adam” (Strawman, 2023), Cinema Pink Salon 1’de. Yıllar sonra II. Jean Paul adıyla Papa seçilecek olan Karol Wojtyla’yı 20 yıl boyunca izleyen gizli polis Budny’nin psikolojik portresini çizen film, casus - gerilim türünün genel kalıplarını ustaca kullanarak, yalnızlık ve umutsuzluğa yenik düşen bir adamın karanlık ama etkileyici hikâyesini anlatıyor.

17:00 Mediha Güzelgün’ün Belgesel Film Yarışması’nda gösterilecek “Üçüncü Gurbet” adlı belgeseli Cinema Pink Salon 6’da.

17:30 Zeynep Köprülü’nün Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda gösterilen filmi “Su Yüzü”, Cinema Pink Salon 2’de.

18:00 Hikmet Kerem Özcan’ın Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda gösterilecek ve Türkiye prömiyerini yapacak filmi “Hakkı”, PGM’de.

18:30 Uluslararası Kısa Film Yarışması’nda yer alan filmlerden beşi jüri önüne çıkıyor. Program kapsamında, Şirin Bahar Demirel’in “Zarafet ve Şiddet Arasında”, Efe Can Yıldız’ın “Recce”, Jan Bitzer’in “Bye Bear”, Çağıl Bocut’un “Her Gün Biraz Daha Kolay” (Everyday It Gets a Little Easier) ve Abdullah Khan’ın “A Clay Horse” adlı kısa filmleri Cinema Pink Salon 7’de gösterilecek.

19:30 Bahar Bektaş’ın Belgesel Film Yarışması’nda gösterilecek “Sürgün Asla Bitmez” adlı belgeseli Cinema Pink Salon 6’da.

20.00 Fransız yönetmen Boris Lojkine’nin Cannes’ın Belirli Bir Bakış bölümünde Jüri Ödülü ile En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü alan filmi “Süleyman’ın Hikâyesi” (The Story of Souleymane, 2024), Cinema Pink Salon 1’de. Başrolündeki Abou Sangare’nin ilk oyunculuk denemesinde sade ve güçlü performansıyla derinden etkilediği film, Paris’in hareketli sokaklarında iki gün boyunca sığınma başvurusu hazırlığı yapan ve bisikletli kuryelik yaparak geçimini sağlayan Gineli göçmen Süleyman’ı takip ediyor.

20:15 Burak Çevik’in Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda gösterilen filmi “Hiçbir Şey Yerinde Değil”, Cinema Pink Salon 2’de.

20:30 Ceylan Özgün Özçelik’in Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda gösterilecek ve dünya prömiyerini yapacak filmi “On Saniye”, PGM’de.

20:30 Uluslararası Kısa Film Yarışması’nın son seçkisinde beş film jüri önüne çıkıyor. Program kapsamında, Murat Çetinkaya’nın “Bir Aile”, Yakup Tekintangaç’ın “Morî”, Nasrin Mohammadpour’un “21 Weeks Later”, Atakan Yılmaz’ın “Merhaba Anne, Benim, Lou Lou” ve Tuvana Simin Günay’ın “Dank” adlı kısa filmleri Cinema Pink Salon 7’de gösterilecek.

Yorumlar (0)