Cumhurbaşkanı TRT World Forum 2023'ün açılışında konuştu
“Birlikte Gelişmek: Sorumluluklar, Eylemler ve Çözümler temasıyla bu yıl 7’ncisi düzenlenen TRT World Forum 2023'ün açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan güncel problemlere ilişkin dünyaya önemli mesajlar verdi. TRT World Forum 2023, farklı coğrafyalardan 150’nin üzerinde konuşmacı ve yüze yakın ülkeden binin üzerinde katılımcıyla gerçekleşti. Açılış töreninde, dünyanın "barışın anahtarını" aradığını anlatan ve savaşın en çok etkilediği coğrafyalardan çocukları temsilen bir grup çocuğun rol aldığı bir kısa film izletildi. Gösterimin ardından filmde oynayan çocuklar, Türkiye'nin gösterdiği barış çabalarını temsilen Erdoğan'a "barışın anahtarı"nı armağan etti.
Türkiye'nin kamu yayıncısı olan TRT'nin düzenlediği forumun farklı coğrafyalardan alanında yetkin isimleri buluşturan platform olduğunu dile getiren Erdoğan, "Aralık ayında düzenlenen forum aynı zamanda geride bırakılan senenin muhasebesini yapmak için de önemli bir imkan sunuyor. Forum oturumlarında birbirinden seçkin isimlerle gerçekleştirilecek toplantıların 2023 yılının kapsamlı, adil ve objektif bir değerlendirilmesinin yapılmasına vesile olacağına inanıyorum. Kıymetli fikirleriyle forumun içeriğini zenginleştiren tüm misafirlerimize şimdiden teşekkür ediyorum." diye konuştu.
"Gazze'de 70'i aşkın medya mensubu öldü"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana devam eden katliamların kendilerine sadece özgür değil aynı zamanda adaleti ve vicdanlı basının da önemini hatırlattığını vurguladı. Erdoğan, "Gazze'de 70'i aşkın medya mensubu öldü. Nerede dünya, dünyanın o meşhur basın yayın organları nerede? Niye sesleri çıkmıyor? Küresel medya kartelleri, Gazze'deki vahşeti gözlerden kaçırmaya, Hamas bahanesiyle gazeteci katliamını meşrulaştırmaya çalışmaktadır." dedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda bizim Anadolu Ajansı'ndan şehidimiz var. Şurada görüldüğü gibi yaralı, gazi kameramız var. Nerede? Gazze'de? Her gün bir gazeteci katlediliyor ancak bize yıllardır basın özgürlüğünden dem vuran kurumların hiçbirinin gıkı dahi çıkmıyor." diye ekledi.
"Aklama çabasından, kandan beslenen retorikten, bu zalim iddiadan, ahlaksız dayatmadan kurtulun"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, buradan, pervasızca işlenen insanlık suçlarına ortak edilmeye çalışılan medya kuruluşlarına seslendiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Akılla, izanla, vicdanla, mantıkla, basın ahlakıyla hiçbir bağı olmayan bu aklama çabasından, kandan beslenen bu retorikten, bu zalim iddiadan, bu ahlaksız dayatmadan kurtulun. Hristiyan, Müslüman, Yahudi fark etmez, hep birlikte kimsenin kendini dışında tutamayacağı bir sorumluluk altındayız. Dünyanın neresinde olursa olsun, medya mensupları başta olmak üzere tüm vicdanlı insanlar cesur olmak, dik durmak, hakkı ve hakikati açık yüreklilikle konuşmak zorundadır. Bu katliam bugün Gazze'de yaşanıyor olabilir, şayet bu akıl ve vicdan dışı mezalimin önüne geçemezsek artık dünyanın hiçbir yerinde hiç kimse kendini güvende hissedemez. Çünkü bir kere pandoranın kutusu açıldı. Zulmün çirkin ve vahşi yüzü her an her yerde karşımıza çıkabilir. Gazze'yle ilgili çarpık bakış açısının asıl tehlikesi, dünyanın geleceği ile ilgili umutları işte böyle bir gayya kuyusuna atmasıdır. Hiç kimsenin, insanlığı böyle bir çıkmaza sürüklemeye hakkı yoktur."
"Gazze'den dünyaya hayati bir iletişim koridoru açan TRT'mizi tebrik ediyorum"
Gazze'deki gazeteci ölümlerine ses çıkarmayanların, yarın başka bir konuda söz söyleme haklarının olamayacağının altını çizen Erdoğan, "Asıl olan bugün konuşmak. Bugün yazmak. Gerçekleri bugün anlatmaktır. Asıl olan mazlum ve mağdurların feryatlarını bugün duyurabilmektir. Türk basın yayın organları işte bunu yapmanın, işte bunu başarabilmenin gayretindedir. Her türlü riski göze alarak Gazze'den dünyaya hayati bir iletişim koridoru açan TRT'mizi, Anadolu Ajansımızı ve diğer basın kuruluşlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum. İsrail'in yalanlarla örülü propaganda makinesine karşı yürütülen dezenformasyonla mücadele çalışmalarını takdirle karşılıyorum."
"Türkiye 21 yıl öncesine nazaran çok daha ileri bir noktadadır"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerektiğinde ağır bedeller ödemeyi göze alarak Türkiye'de tüm kurum ve kurallarıyla hakiki demokrasiyi tesis ettiklerini dile getirdi. Erdoğan, "Objektif kriterlere göre değerlendirme yapıldığında herkesin kabul ettiği gerçek şudur: Türkiye ekonomisiyle, demokrasisiyle basınıyla gerçekleştirdiği sessiz devrimleriyle 21 yıl öncesine nazaran çok daha ileri bir noktadadır." değerlendirmesini yaptı.
Bugün medyanın, 2002'den daha zengin, daha çeşitli, toplumun farklı kesimlerinin daha fazla temsil edildiği çoğulcu bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Teröre bulaşmadığı, şiddeti övmediği ve başkasına hakaret etmediği müddetçe isteyen, istediğini yazabilmektedir. Muhalif veya muvafık fark etmeksizin medya mensuplarımızın fikirlerini serbestçe ifade etmelerinde hiçbir mani bulunmuyor." diye konuştu.
"Lahey Adalet Divanı'nda kesinlikle yargılanacaklardır"
Erdoğan, "Vicdanları kanatan bu sessizliğin gerisinde ne var biliyor musunuz? Suçluluk duygusu var. İsrail'in başı Netanyahu olmak üzere, ona destek verenler de dahil, bunlar suçludur, bunlar terörün yardakçısı olarak teröristtir ve bunlar Lahey Adalet Divanı'nda kesinlikle yargılanacaklardır. Biz bu işin takipçisiyiz. Milosevic nasıl yargılandıysa, nasıl mahkum olduysa inanıyorum ki Netanyahu ve onun yardakçıları da aynı şekilde yargılanacaktır ve sonunda mahkum olacaklardır." ifadelerini kullandı.
"TRT World Forum ‘daha adil bir dünya’ hayallerinin hayata geçmesine katkı sağlıyor"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış programında birlikte oldukları TRT World Forum'u "Daha adil bir dünya" hayallerinin hayata geçmesine katkı yapacak bir etkinlik olarak gördüğünü söyledi. Dünyaya söyleyecek sözü olan herkesi, bu tür imkanları kullanarak insanlığın ortak geleceği için inisiyatif almaya davet ettiğini dile getiren Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Yaşadığımız her hadise, yıllardır dile getirdiğimiz 'Dünya beşten büyüktür.' itirazımızın ne kadar isabetli olduğuna işaret ediyor. En önemli küresel işbirliği ve güvenlik mekanizması olan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Gazze meselesinde sergilediği acziyet eminim bizim gibi sizlerin de yüreğini sızlatmıştır. Genel Sekreter Sayın Guterres'in insanlığın ortak vicdanına tercüman olan çabaları da maalesef konsey üyeleri tarafından sabote edilmektedir. Sayın Guterres'in Birleşmiş Milletler şartının 99'uncu maddesi kapsamında gönderdiği mektubu takdirle karşılıyor, bu hamlesi dolayısıyla kendisini tebrik ediyoruz."
Erdoğan'dan elini taşın altına koyma iradesini gösteren forum katılımcılarına teşekkür
TRT'yi böylesine hayati bir meseleyi gündeme taşıdığı için kutlayan Erdoğan, uluslararası ölçekte güvenilir bir haber kaynağı haline gelen TRT'nin "kısık sesleri duyurma" ve "olayları çok boyutlu aktarma" görevini hakkıyla ifade ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin milli yayın kuruluşu TRT'nin 19 televizyon ve 17 radyo kanalı, 41 yabancı dil ve lehçede yayın yapan Türkiye'nin sesi radyolarıyla geleneksel yayıncılıkta çok önemli bir tecrübeye sahip olduğunu belirterek, şimdi bu geniş birikimin dijital yayıncılık alanına da aktarıldığını anlattı. Geçen mayıs ayında Türkiye'nin uluslararası dijital platformu "Tabii"yi hayata geçiren TRT'nin, uzun geçmişe sahip yayıncılık yolculuğuna yeni bir halka daha eklediğini aktaran Erdoğan, bu platformun sapkın akımların ve örtük gayelerin hüküm sürdüğü mecralardan rahatsız olan herkese güçlü bir alternatif sunacağını kaydetti.
Erdoğan, TRT World ve TRT Arabi uluslararası haber kanallarının yanı sıra TRT Almanca, TRT Rusça, TRT Fransızca, TRT Balkan ve TRT Afrika Dijital Haber Platformları'nın da başarıyla faaliyetlerini yürüttüğünü dile getirdi. Gelecek sene 8'incisi yapılacak TRT World Forum'un da bu kurumun önemli markalarından biri haline dönüştüğünü ifade eden Erdoğan, yurt içinden ve dünyanın dört bir yanından gelerek elini taşın altına koyma iradesini gösteren forum katılımcılarına teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.
Konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Yüzüncü Yıl" logosunu temsilen TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı tarafından bir tablo takdim edildi. Takdim edilen tablo, hat sanatının zarif ve özgün dokunuşlarıyla bezenmiş olan Yüzüncü Yıl Logosu'nu temsil etmektedir. Hat sanatının incelikli çizgileri, Türkiye'nin tarihine olan saygımızı ve geleceğe duyduğumuz umudu yansıtmaktadır. Bu özel eser, geçmişle gelecek arasında köprü kurarak, Türkiye'nin yüzyıl süren birikimini ve kültürel zenginliğini ifade etmektedir. Programda, İsrail polisinin Kudüs'te bölgedeki gelişmeleri aktaran TRT Haber ekibine saldırıları sonucunda kırılan TRT kamerası da sergilendi.