Engelsiz Filmler Festivali’nin açıklanan son seçkisi “Onlar” oldu

KÜLTÜR SANAT 27.09.2022, 11:42 27.09.2022, 17:55
Engelsiz Filmler Festivali’nin açıklanan son seçkisi “Onlar” oldu

Bu yıl 10’uncu kez sinemaseverlerle bir araya gelecek Engelsiz Filmler Festivali’nin açıklanan son seçkisi “Onlar” oldu. Festivalin 10’uncu yılına özel olarak festival programına dahil edilen “Onlar” seçkisi, kendilerini zor koşullarda var edebilmiş, standartların dışına çıkma cesaretini göstererek kendi benliklerini kurabilmiş nadir kişileri konu alıyor.

Puruli Kültür Sanat tarafından düzenlenen ve 14-16 Ekim tarihleri arasında fiziksel gösterimleriyle Eskişehir’de başlayıp, 17-23 Ekim tarihleri arasında Ankara’da ve çevrim içi olarak tüm Türkiye’de sinemaseverlerle bir araya gelecek olan “Engelsiz Filmler Festivali”, 10’uncu yılına özel olarak programına dahil ettiği “Onlar” seçkisini seyircinin beğenisine sunacak. Zorlu yaşam şartlarında ayakta kalmayı başararak, cesaretleriyle hayatlarını şekillendirmiş insanları anlatan “Onlar” seçkisi, bu insanların ilham verici hikâyelerini sinemaseverlerle buluşturacak. 

Engelsiz Filmler Festivali’nin “Onlar” seçkisinde Ali Asgari’nin Yarına Kadar (Until Tomorrow); Andreas Dresen’inRabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı (Rabia Kurnaz vs. George Bush) ve Julie Bezerra Madsen’in Görülmeyi Bekleyenler (All that Remains to be Seen) filmleri olmak üzere 3 film yer alacak.

Bir Gecelik Misafirlikten Toplumsal Sorgulamalara Yolculuk

İlk gösterimi 72. Berlin Uluslararası Film Festivali’nde yapılan Yarına Kadar, Tahran’da hem okuyup hem de matbaada çalışan Fereshteh’in, bir gece çıkagelen anne ve babasından dolayı karmaşıklaşan hayatını konu alıyor. Ailesinin haberi olmadığı bebeğini saklamak isteyen Fereshteh’e, arkadaşı Atefeh yardım ederken; yönetmen Ali Asgari’nin ikinci uzun metraj çalışması olan film, toplum içerisinde eşit haklara sahip olmayan insanların, yanlarında olan ve olmayanları ayırt ettikleri bir yolculuğa çıkarıyor.

Mütevazı Bir Hayatın Yüksek Yargıya Uzanan Mücadelesi

Alman ve Fransız ortak yapımı olan Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı, prömiyerini yaptığı 72. Berlin Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Senaryo ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini aldı. Yönetmen Andreas Dresen’in de Altın Ayı’ya aday gösterildiği film, Bremen’de sade bir hayat süren Rabiye Kurnaz’ın, oğlu Murat’ın Guantanamo’ya gitmesiyle değişen hayatını anlatıyor. Rabiye Kurnaz, oğlunun kurtulması için büyük bir mücadeleye girişirken, olaylar uluslararası siyasete ve Washington yargısına kadar uzanıyor.

Bir Anne-Oğulun Yaşama Katılma Çabası

Silas’ın, genetik bir hastalık nedeniyle görme yeteneğini kaybetmesini konu alan Görülmeyi Bekleyenler, Christina’nın mücadeleci anneliği üzerine şekilleniyor. Kendisi de aynı hastalığı yaşayan Christina, çocuğunun hislerini çok iyi anlarken; diğer insanların koyduğu kısıtlamaları aşmak için uğraşıyor. Yönetmen Julie Bezerra Madsen, engeller artsa da mevcut hayatın nasıl korunabileceğini, küçük bir çocuk ve annesi üzerinden aktarıyor.

Yorumlar (0)