"Kundura’nın Hafızası" Beykoz Kundura’da ziyarete açıldı
Kundura Hafıza Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin düzenlediği “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” adlı sergi bugünden itibaren ziyarete açıldı. Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet’i kapsayan zengin bir geçmişe sahip Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nın üretim tarihine başka bir perspektiften bakmaya davet eden sergi; fabrikadan kalan makineler, belgeler, eski çalışanlar ve ailelerinin bağışladığı nesnelerin yanı sıra, 2015’ten beri sürdürülen sözlü tarih görüşmelerini de bir araya getiriyor. Ziyaretçilerini Sümerbank ayakkabı kalıplarının üretildiği Marangozhane binasında karşılayacak "Kundura'nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” sergi beykozkundura.com adresinden randevu alınarak Beykoz Kundura’da ücretsiz gezilebilecek. Derneğin kültür mirasının korunmasına yönelik çalışmaları Temmuz sonunda başlayacak çocuk atölyeleri ve sanatçı destek programlarıyla sürecek.
Türkiye’nin sanayileşme tarihinin en önemli yapılarından Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nın üretim tarihine başka bir perspektiften bakmaya davet eden “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” adlı sergi bugünden itibaren (1 Temmuz) ziyarete açıldı.
Şubat ayında kurulan Kundura Hafıza Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin ilk çalışması da olan ve kapılarını 18 Haziran’da açan sergi, ay sonuna dek yalnızca Sümerbank emektarlarını ve ailelerini ağırlamıştı. 1 Temmuz’dan itibaren genel izlemeye de açılan sergi, beykozkundura.com adresinden randevu alınarak Beykoz Kundura’da ücretsiz gezilebilecek.
Marangozhane’de karşılıyor
Fotoğraflar, fabrikadan kalan makineler, belgeler, eski çalışanlar ve ailelerinin bağışladığı birçok nesnenin yanı sıra, 2015’ten beri sürdürülen sözlü tarih görüşmelerini de içeren sergi, 600’e yakın görsel ve yazılı belgeden oluşuyor. Ziyaretçilerini, 1800’lü yıllarda inşa edildiği bilinen ve Sümerbank ayakkabılarının şekillerini uzun süre koruması için içlerine yerleştirilen ahşap kalıpların üretildiği Marangozhane binasında karşılayan “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” sergisi, 1999 yılına kadar faaliyet göstermiş bir üretim tesisi olmasının ötesinde, fabrikayı çoklu bağların kurulduğu bir karşılaşma alanı olarak inceliyor ve döneme ait bilginin çeşitlenmesini, yerel bilgeliğin paylaşılarak gelecek modeller ve işbirliklerinin üretilmesini amaçlıyor.
Çocuklara özel atölyeler
Kundura Hafıza Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet’i kapsayan zengin bir geçmişe sahip bu kültür mirasının korunmasına yönelik çalışmalarını çocuk atölyeleri ve sanatçı destek programlarıyla sürdürecek. Çocukların endüstriyel mirasın önemi ve yeniden dönüştürülmesi, konservasyon ve restorasyon uygulamaları, sözlü tarihin önemi ve somut olmayan kültürel mirasın önemi gibi temalarla erken yaşta karşılaşmaları ve bunları eğlenceli yöntemlerle sorgulamalarını sağlayacak atölyeler Temmuz sonunda başlayacak.
Kundura Hafıza Derneği’nin ilk çalışması da olan “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” sergisinin küratörlüğünü Seda Yıldız yaparken, tasarımını Future Anecdotes İstanbul (FAI), üretim ve uygulamasını da BARN Architects üstlendi. Sergiyi beykozkundura.com adresinden randevu alarak kademeli randevu sistemiyle Beykoz Kundura’da ücretsiz gezebilirsiniz.