Netflix ve Amazon, temsiliyet konusunda önemli reformlar yapılana kadar Hollywood Yabancı Basın Birliği ile iş birliği yapmayacaklarını açıkladı. Ayrıca Time’s Up hareketi, ve sektörün önde gelen PR şirketleri de ayrı ayrı mektuplar yayımladı. Scarlett Johansson, Mark Ruffalo gibi isimler de yapılan ayrımcılıklara karşı tepki gösterdi.
28 Şubat’ta sahiplerini bulan 78. Altın Küre töreni ödülleri hangi filmlerin kazandığından ziyade, öncesinde yaşanan tartışmalarıyla gündeme gelmişti. Altın Küreleri dağıtan Hollywood Yabancı Basın Birliği (HFPA) üyelerinin yaptığı açıklamalar, sinema gündemine bomba gibi düşmüş ve birlikte temsiliyet sorunu olduğunu göstermişti.
FilmLoverss’ın Deadline, Deadline ve The Hollywood Reporter‘dan aktardığı haberlere göre, aynı zamanda yapılan bu açıklamalar, birliğe üye kabulü konusunda belirlenen standartlara uyan bazı kişilerin birliğe alınmadığını gün yüzüne çıkarırken; bu durumun başlıca sebebinin HFPA içindeki kökleşmiş yapının korunması gerektiği iddialarını da ortaya çıkardı. İddialara göre bu kökleşmiş yapı, görünürde kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan HFPA’yi kişisel çıkarları için kullanıyor, buradan ayrılan ödeneklerle düzenli bir gelir elde ediyordu. Bununla beraber birlik üyelerine, kanal yöneticileri ve yapımcılar tarafından da çeşitli ayrıcalıklar ve imkânlar sağlandığı, bu durumun adaylıklara ve ödüllere etki ettiği de iddia edildi. Bütün bu süreç, birlikte tek bir siyah üye bile olmadığı gerçeğini de tekrar hatırlattı.
Her ne kadar HFPA eleştirilen yapısını değiştirmek için bir hareket planı ortaya koymuş ve kuruluşlarda temsiliyet ve eşitlik konuları üzerine çalışan bağımsız bir uzman ile anlaşılarak bu konularda kendilerine rehberlik yapmasının isteneceği açıklamış olsa da bu durum kimseyi tatmin etmedi. Sisteme gelen tepkiler çığ gibi büyümeye devam etti.
Başta Netflix ve Amazon olmak üzere dijital platformlar, Time’s Up gibi kurum/kuruluşlar, sektörde yer alan birçok oyuncu ve PR şirketleri, yaşanan bu ayrımcılığa karşı tepki gösterdi. Netflix ve Amazon, HFPA ile iş birliğini kestiğini açıkladı ve ciddi reformlar yapılmadan ve bu konuda önemli girişimlerde bulunmadan HFPA ile bir daha çalışmayacaklarını belirtti.
‘Daha anlamlı değişiklikler yapılana kadar HFPA ile ilişkimizi kesiyoruz’
6 Mayıs Perşembe günü HFPA’deki 86 üyenin yaklaşık 75’i birliğe alınacak yeni kişiler konusunda bir katılım ve revizyon önerisine oy verdi. Bunun üzerine Netflix eş CEO’su Ted Sarandos, konuyla ilgili HFPA’in üst düzey bir yöneticisine gönderdiği bir mektup kaleme aldı. HFPA özelinde yapılacak değişikliklerin aceleye getirildiğini ve birliğin bu konuda titiz davranmadığını belirten açıklamalarda bulundu ve mektubunda şu ifadelere verdi:
“Sektörümüzdeki birçok kişi gibi, HFPA’in karşı karşıya olduğu sorunların büyüklüğünü kabul edeceğinizi ve değişim için net bir yol haritası sunacağınızı ümit ederek bugünkü duyuruyu bekliyorduk.
Bugünün oyu önemli bir ilk adım. Ancak, önerilen bu yeni politikaların – özellikle üyelik alımındaki büyümenin boyutu ve hızı ile ilgili- HFPA’in sistemik çeşitlilik ve katılım zorluklarını veya üyelerinizin nasıl bir şekilde çalışması gerektiğine dair net standartların eksikliğini çözeceğine inanmıyoruz. Bu yüzden, daha anlamlı değişiklikler yapılana kadar kuruluşunuzla ilgili tüm etkinlikleri durduruyoruz. Gerçek bir değişim isteyen çok sayıda iyi niyetli üyeniz olduğunu ve hepimizin eşitlikçi ve kapsayıcı bir endüstri yaratmak için yapacak daha çok işi olduğunu biliyoruz. Ancak Netflix olarak birlikte çalıştığımız birçok oyuncu, yönetmen, senarist ve dizi sorumlusu, HFPA’in bu önemli sorunları acil ve titizlikle ele almadaki toplu başarısızlığını görmezden gelemez.”
Ted Sarandos’un bu açıklamasından sonra HFPA başkanı Ali Sar da Netflix’in yapılacak olan değişiklikler hakkındaki endişelerini anladıklarını ve bunların tümü üzerinde özenle çalıştıkları konusunda onları temin etmek istediklerini dile getirdi. Bu endişeleri olabildiğince çabuk ele almak adına en kısa sürede Netflix yetkilileri ile tanışmak istediklerini de söyledi. Bu görüşmelerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini önümüzdeki dönemlerde göreceğiz.
Öte yandan Amazon da tıpkı Netflix gibi bu sorunlar ilk ortaya çıktığından beri HFPA ile çalışmadıklarını ve sektörün geri kalanı gibi ilerlemeden önce samimi ve önemli bir çözüm önerisi beklediklerini kamuoyu ile paylaştı.