Georges Méliès’in gizemi Beykoz Kundura’da çözülüyor

KÜLTÜR SANAT 27.10.2021, 16:41
Georges Méliès’in gizemi Beykoz Kundura’da çözülüyor

Türkiye’nin en önemli endüstriyel kültür miraslarından Beykoz Kundura, 27 Ekim UNESCO Dünya Görsel ve İşitsel Kültürel Miras Günü’nü 2021 Fransa yapımı The Méliès Mystery / Méliès’in Gizemi adlı belgeselin gösterimi ile kutluyor. Beykoz Kundura ve ARTE işbirliği ile bugün Kundurama’da çevrimiçi gösterime giren film; Fransız yönetmen Georges Méliès’in sıradışı hayatını ve kayıp filmlerinin kurtarılması sürecinde yaşanan inanılmaz olayları anlatırken; bilimkurgu sinemasının ilk örneği “Le Voyage dans la lune / Aya Yolculuk” (1902) başta olmak üzere sinema tarihinde birçok ilklerin yaratıcısı olmuş bu efsanevi sinemacının mirasını hatırlamaya ve anlamaya davet ediyor. 1896-1913 yılları arasında çektiği 500’den fazla filmin negatiflerini 1923’teki iflasıyla teker teker yakmış Méliès’in şaşırtıcı kariyerini aralayan film, yıllar sonra mahzenlerde ya da çatı katlarında bulunan 200’den fazla kopyanın peşinde seyirciyi soluk kesici bir serüvenin içine sürüklüyor. Éric Lange’ın yönettiği ve film tarihçilerinin yanı sıra Fransız yönetmenler Costa-Gavras ve Michel Gondry’nin görüşlerine yer veren film, Georges Méliès’in kurtarılmış ve restore edilmiş 13 filmini görme fırsatı da sunuyor. Méliès’in Gizemi’ni 27 Aralık’a dek Kundurama’da Türkçe altyazılı ve ücretsiz izleyebilirsiniz.

1800'lerin başına uzanan tarihi ile Türkiye’nin önemli endüstri mirası yapılarından olan Beykoz Kundura, 27 Ekim UNESCO Dünya Görsel ve İşitsel Kültürel Miras Günü’nü “The Méliès Mystery / Méliès’in Gizemi” (2021) adlı belgeselin gösterimi ile kutluyor. Beykoz Kundura ve televizyon kanalı ARTE işbirliği ile Kundurama’da çevrimiçi gösterime giren film, sinemanın ilk yaratıcılarından ve beyazperdede sihrin mucidi olan Georges Méliès’in geride bıraktığı mirası anlamaya ve hatırlamaya çağırıyor.

Éric Lange’ın yönettiği 2021 Fransa yapımı Méliès’in Gizemi, zaman ve mekan uzamı yaratarak sinemanın ilk öykü anlatıcısı olmuş, bilimkurgu ve politik sinema türlerinin ilk örneklerini vermiş, Avrupa’nın ilk film stüdyosunu kurmuş ve hatta, kopyalanıp çoğaltılan ilk filmin yaratıcısı sayılan Fransız yönetmen Georges Méliès’in sıradışı hayatını ve kayıp filmlerinin kurtarılması sürecinde yaşanan inanılmaz olayları konu alıyor.

Méliès’in on üç filmi de belgeselde

1896-1913 yılları arasında 500’den fazla film çeken ve 1923’teki iflası sonucu kapıldığı umutsuzlukla filmlerinin orijinal negatiflerini teker teker yakan, öldüğünde geride sadece 8 filmi kalmış Georges Méliès’in kariyerini aralayan film; yıllar sonra ABD’deki Kongre Kütüphanesi raflarında bulunan 80 orijinal negatifle birlikte başlayan ve “Le Voyage dans la Lune / Aya Yolculuk”un da aralarında olduğu 200’den fazla Méliès filminin kurtarılma ve restorasyon hikâyesine uzanan soluk kesici bir serüvene sürüklüyor.

Éric Lange’ın Serge Bromberg ile birlikte yazdıkları ve film tarihçilerinin yanı sıra Fransız yönetmenler Costa-Gavras ve Michel Gondry’nin görüşlerine yer veren Méliès’in Gizemi, restore edilmiş on üç Georges Méliès filmini izleme fırsatı da sunuyor. Beykoz Kundura ve ARTE ortaklığıyla gösterilen belgeseli 27 Aralık’a dek Kundurama’da Türkçe altyazılı ve ücretsiz izleyebilirsiniz.

Kundurama’da ayrıca

Beykoz Kundura’nın çevrimiçi izleme platformu Kundurama’da ayrıca; Taylandlı sinemacı Sorayos Prapapan’ın ödüllü kısalarından oluşan Yaşamın Kıyısından İnsan Manzaraları seçkisi devam ederken; 13 Kasım’da Kundura Sahne’de vereceği konser için Türkiye’ye gelecek Manu Delago’nun altı müzisyenin eşliğinde Alpler’de kaydettikleri performansı konu alan müzik filmi Parasol Peak ve onun yapım sürecini anlatan On Rock and Ice adlı belgesel de özellikle müzik ve dağcılık tutkunlarını bekliyor.

Fabrika’nın penceresi Kundura Hafıza

Beykoz Kundura’nın geçmişine bugünden bakan Kundura Hafıza da 27 Ekim’e özel bir bildiri yayınladı ve UNESCO’nun Dünyaya Açılan Penceren (Your Window to the World) temasından yola çıkarak, görsel-işitsel kültür mirasının korunması ve aktarılması sürecinin önemli aktörlerinden biri olarak “fabrikanın geçmiş belleğinden günümüze açılan bir pencere”ye dönüşmenin değerini anlattı. Bildiriyi buradan okuyabilirsiniz.

Yorumlar (0)