Yarıyıl tatili için minik öneriler
2020-2021 eğitim, öğretim döneminin ilk yarısı bugün sona erdi. Okula formasız giden, "Akdeniz, Karadeniz karneleri isteriz" diye bağırıp, okuldan erken çıkıp, biraz dolanıp eve giden nesil şimdi ebeveyn olduk. E-Karne görüntüleyeceğiz. Öğrenciler her ne kadar okulda yüz yüze eğitimden, pandemi nedeniyle faydalanamasalar da, uzunca bir tatile giriyorlar. Dünya bir yıldır bambaşka. Alıştığımız düzenlere geri dönüşümüz artık salgın sayılarına bağlı. Bu tatile, iki hafta olması nedeniyle 15 tatil derdik, şimdi o da yine aynı nedenden üç hafta ya çıkarıldı. Mini mini 1’lerden, ergen 12’lere kadar neredeyse 19 milyon öğrenci var ülkemizde. Günde en azından üç, beş saat online ders görüyorlardı. Ödevdi, EBA’ydı, derken bir nebze de olsa kapalılık ve yasak duygusunu yaşamıyorlardı. Bugünden itibaren 15 Şubat Pazartesi tarihine kadar 3 haftalık sömestr tatiline girdiler.
Evde her yaş grubu için yapılması gerekenler için yine ailelere iş düşüyor. Dışarıda sosyalleşmeleri bu dönem için mümkün gözükmüyor. Zaten okul da evdeydi, tüm ebeveynler, yarı öğretmen oldular. Şimdi sıra tatili organize etmekte.
Çocuğunuzun yaşı, elbette size bağımlılığını, ödül-ceza sistemine uymasını ve çizeceğiniz takvime ne kadar bağlı kalıp kalmayacağını belirliyor. Özellikle okul öncesi, ilk ve orta öğretime dahil çocukların planlarını hazırlarken bırakılan serbest zamanlar daha az olmalı. Hatta serbest zaman aktiviteleri seçmeli olarak verilebilmeli. Tablet, konsol oyunu, çizgi film, oyun hamuru, lego, günlük tutma, resim yapma, el becerisi için çeşitli projeler, müzik dinleme gibi hoşlanılan etkinlikler, ders tekrarları arasına, kontrollü ve demokratik olarak serpiştirilmelidir. Lise ve üniversiteye hazırlık öğrencilerinin tatili planlanırken ise daha çok serbest zaman bırakılıp, bu zamanda ne yapacaklarını çocuğun isteğine bırakılmalıdır. Zira artık kendi zaman planlamalarını yapmaları için olgunlaşmaları gerekiyor.
Hangi yaşta olursa olsun, aile ile birlikte yapılacak grup etkinlikleri çok kıymetli. Sinema saati birlikte yapılabilecek en eğlenceli aktivitelerden biri. Kutu oyunları, domino, dama, satranç, uno, iskambil ya da kağıt oyunları (amiral battı, sos, isim-şehir, eşini bul, vs.) yine ailece güzel vakit geçirmek için kullanılabilir. Dixit, story cubes, çağrışım oyunu, vampir-köylü gibi sağ beyin gelişimi, hayal gücü ve yaratıcılık oyunlarını deneyebilirsiniz. Yemek yapmak, atıştırmalık hazırlamak, mutfakta işbirliği içinde yapılabilecek etkinliklerden. Hobi edinimi için ilgi alanlarını belirlemek ve hobiye teşvik etmek yine çocuklar için yapılabileceklerden biri.
Gelelim en önemlisine; kitap okumak. Birlikte ama bireysel. Aynı odada ama farklı yerlerde. Elinize kitabınızı alın ve çocuğunuzu da bunu aşılayın. Günde bir kez, dilediğiniz süreyi belirleyerek. Siz yapın, yapmıyorsanız da yapıyormuş gibi yapın, ama çocuğunuzun eline yaşına, gelişimine, ilgi alanına göre bir kitap verin. Cin Ali ya da Anne Frank’ın Hatıra Defteri fark etmez. Klişe demeyin. Eski moda demeyin. Tabletten, telefondan değil, belki kindle ile ama ne olur çocuğunuz yarım saat bile olsa, okusun ve okuduğunu anlamaya çalışsın. Lütfen tatilde çocuğunuzun kitap okumasını destekleyin.
Adım adım eski düzene döneceğiz, bu kısıtlamalar bitecek. Evde ki düzenler toparlanacak. O zamana kadar biraz daha sabır gerekecek. Biliyorum evde çocuk, evde eğitim, evde iş, evde sınav, kolay geçmiyor. Umarım bir ipucu verebilmişimdir, yarıyıl tatili için.
Bol "pekiyili" karneler diliyorum.
İyi tatiller...