Doğru zamanda doğru projede olanlar göz önüne çıkıyor!

RÖPORTAJ 24.12.2024, 07:12 24.12.2024, 07:31
Doğru zamanda doğru projede olanlar göz önüne çıkıyor!

Bugüne kadar Show TV, CINE5, Star TV ve Kanal D gibi daha birçok kanalda yöneticilik yapan Murat Saygı,  Türkiye’nin en büyük yapım şirketlerinden olan ve büyük projelere imza atan Medyapım’da yöneticilik görevine devam ediyor.  
Murat Saygı ‘’Sanat Şeysi’’ sitesinden  Alper Ergez’in sorularını yanıtladı.  

İşte Röportajdan Öne Çıkanlar;

Çekilen dizilerin hatta sinema filmlerinin çoğunda hep aynı yüzleri görüyoruz.Bu durumun bir yerden sonra seyirciyi sıktığını ve sektöre yeni katılan oyuncuların önünü kapattığını düşünüyor musunuz?

İzleyici sıkılırsa takip etmiyor zaten.  Her dizide her filmde yeni yüzler degiriyor, Sektörde her sene parlayan bir çok isim var. Çok fazla genç,oyuncu olmak istiyor ama doğru zamanda doğru projede olanlar göz önüne çıkıyor bu da herkesin kısmeti diyelim..

Bir sinema ya da dizi projesinin projeden çok starların olduğu bir sistem üzerine kurulu olması sizce normal mi?

İzleyici sevdiği stara bir şans verir, pozitif ayrım yapar ama asıl olan hikaye ve o starın peşine takıldığı, taşıdığı karakterdir. Onda aradığını bulamaz ise izlemeyi sürdürmez.İnandırıcılık,sürükleyicilik ve merak unsuru sadece star koymakla çözülen bir konu değildir. Ayrıca bir dizide bir star olması kurtarmaz onlarca oyuncu var.

Murat Bey bildiğiniz gibi artık önümüzde Z olarak tanımlanan bir kuşak var.Televizyondan çok sosyal medyada zaman geçiriliyor. Peki gelecek açısından baktığımızda artık televizyonun yerini tamamen dijital ve sosyal medya aldı diyebilir miyiz?

Diyemeyiz, çünkü birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde televizyon ailece izlenen evin ortak eğlencesi olma özelliğini koruyor ve hala Türkiye’de  günde 3.5 saat televizyon izleniyor. Sosyal medya küçük ekranda hızlı tüketilen kısaiçerik mecrası olarak gelişebilir ama televizyon içerikleri enaz 10 -15 sene daha hayatımızda bu şekilde olacaktır. Ondan sonrasını öngöremiyorum şu anda ama içerik her zaman kraldır ve yeni nesillerde bir gün yaşlanacak ve hepimiz yaşlandıkça ana babamıza benzeriz. Elinde telefon değil, koltuğunda televizyona bakmak daha iyi gelecektir. Ben dediğiniz gibi bir risk görmüyorum. Televizyon hayatımıza girdiğinde radyolar bitecek denmişti, bitti mi? Hayır, sadece mobilyalar değişiyor, tüketim şekli değişebilir ama bu kalitede içerik üretildiği sürece bir risk gözükmüyor.

Özel televizyonculuğun geldiği bu son noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Dizi sayılarında azalma dijitale yoğunluğun artmasına mı sebep oldu? Neler söylemek istersiniz?

Dizi sayısı azalmadı aslında her kanalda 7 gece dizi oluyor ama kendini tekrar eden iş çoğaldı ve başarı oranı azaldı, ekonomik gelişmeler nedeniyle maliyetler çok arttı ve bundan sonra sayıların azalmasını bekliyorum çünkü sistem reklamla dönemez hale gelebilir Sadece yurt dışına satılabilecek işler yaşamını devam ettirebilir ama genel anlamda televizyonlarda bir tembellik var gündüz programları bile yıllardır değişmiyor yaratıcıbir şey denenmiyor. Sadece sezonda dizi yapılıyor yazın bakılacak birsey yok ve tv izleyicisi aslında biraz kaçırılıyor ve others dediğimiz tematik kanallara itiliyor. Dijitali büyük bir tehdit görmüyorum bu kadar fakirleşen bir ülkede kimse platformlara o paraları veremez içerik izlemek için. Türkiye’de içeriğe para ödeyebilen 4-5 milyon abone var bunların çoğu da birkaç platforma abone toplasanız tekil olarak 2 milyon hanedir. Türkiye freetv dediğimiz bedava tv ülkesidir.Ulusal ve yerel kanallar yeterli içeriği bedava sunmaktadır.

Med Yapım olarak yeni sezon için kesinleşen projelerinizden birazbahsedebilirmisiniz?

Grup olarak bizim geçen yıldan devam eden 5 projemiz var, yeni sezona hazırladığımız 5-6 işimiz var ayrıca dijital hazırlıklarımız ve yurtdışındaki şirketlerimizin Arabistan da devam eden üretimimiz, İspanya’da hazırlıklarımız var.

Yorumlar (0)