Susam Sokağı’nın müziklerini ezbere bilenler
Nisan ayının son haftasına girerken, haybeden yalnızlar liginin gerçek yalnızlığa geçiş yaptığı bu günlerde, kent konserimiz John Cage'in orkestra şefliği eşliğinde devam ediyor. Kültür ve sanata olan tam bağlılığımız konserimize, trafik yoğunluğunun seslerini de ekleyerek ne kadar eşlikçi olduğumuzu ispat ederken, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda hep bir ağızdan İstiklal Marşımızı okumamızla birlikte kent konserimizin yönü, ulu önderimizin yolu ile kesişiyor.
23 Nisan deyince hepimizin aklına çocukluğumuz geliyor. Söz konusu çocukluğum olduğunda mahallemizdeki bahçelere dalmakla birlikte Susam Sokağı’nın büyülü dünyasına giriyorum.
Misket ile birlikte yağmurlu havaların vazgeçilmez oyunu çiviyi de hafızamın hiyerarşisinde ilk üçte hatırlıyorum.
Hakkınızı helal edin tüm komşularım..
Türkiye'de belli bir kuşağın hafızasında ve ilk eğitiminde başrol oynayan Susam Sokağı'nın dünyadaki asıl başlangıcı 1969 senesinde, yaratıcıları olan Joan Goonz Cooney ve Llyod Morrisett’in “Susame Street" adıyla projelerine hayat vermesiyle başlar. Peki, ülkemizde 1988-1990 yılları arasında Susam Sokağı adıyla, TRT ekranlarında iki sezon devam etmiş ve bugün hala tekrarları devam eden ve hep bir ağızdan marş gibi söylediğimiz jenerik müziğinin dışındaki parodilerin Türkçe şarkılarının beste ve düzenlemelerini, Türkiye'de kimler yarattı biliyor musunuz? “Aradayım anlarsınız, dağdan geliyor bir kız döne döne...” desem...
Susam Sokağı formatı bugünün dünyasında yaratılsa beste ve düzenlemede hep bir veya iki kişinin adını görürüz. Ancak o yıllarda Susam Sokağı'nın beste ve düzenlemeleri tam bir ekibin elinden çıkmıştır. Anlayacağınız kadro epey kalabalık; besteci Nejat Başeğmezler (Cumhuriyet'imizin 75. yıl Marşı birincisi), Turgay Erdener, Erkan Oban, Ümit Eroğlu, Müjdat Akgün, Güneri Munzur. Bu da projenin beste ve müzik tarafına ne kadar özen gösterildiğinin ispatıdır. O dönemi yaşamış tüm çocuklar, bugün gözlerini kapatıp o günlere gittiğinde Susam Sokağı’ndaki parodilerin müziklerini hala ezbere ve aksamadan söyleyebilirler.
O dönemi yaşayan her insan bunu deneyebilir.
Susam Sokağı’nın, Türkiye haklarını alan dönemin değerli TRT yöneticileri, bu projede ucuz etin yahnisini asla yemediklerini ispatlarken, bu düşünceyi maalesef iki yıl sürdürebilmişlerdir.
68 kuşağının varisi Umut Adan “Bahar” dedi
Prodüktörlüğünü Ali Kocatepe'nin yaptığı ve müziklerini Bülent Ortaçgil ve Atilla Özdemiroğlu'nun yaptığı 1976 senesinde hayata geçirdikleri, “Çocuklar İçin Oyunlu Müzikli Masallar” albümünün yanı sıra, 1987 yılında Çekirdek Sanat Evi’nden çıkan “Büyükler İçin Çocuk Şarkıları" adlı albümü Fikret Kızılok ve Bülent Ortaçgil imzası taşımaktaydı.
Aynı Kızılok, müzik dünyasına adım atmak isteyen genç müzisyen adaylarına da mesai harcıyordu. Kızılok İdman Yurdu amatör müzisyenlerinden Umut Adan, PAF Takıma yükseldikten sonra üniversitede siyasal bilgiler eğitimi almak için İtalya'nın yolun tutacaktı.
Sene 1994... Dünya futbol şampiyonası Avrupa kıtasından Amerika kıtasına taşınıyor. Finali ise İtalya ve Brezilya oynuyordu. Şampiyonada ilginç olaylara da tanık oluyorduk. Açılış töreninde sahneye Dünya yıldızı Diana Ross çıkıyor, kendisi için hazırlanmış kaleye bir kaleci yerleştirilmiş, top altı pas çizgisinden penaltı atacak, ama Diana bir anda kimsenin anlamadığı bir atış ile topu out’a atıyor.
Finalde İtalya'yı tutan Umut Adan’ın hayallerini ve kariyerinde etkili olan Roberto Baggio'nun topu üst kale direğine çakması üzse de, kulaklarında Paolo Conte'den Via Con Me olması Umut'taki tahribatı engelliyordu.
Müzikte 68 kuşağının en yetkin varislerinden Umut Adan'ın psikedelia albümü "Bahar" tüm dünyanın hizmetinde.
Londra merkezli önemli plak şirketlerinden Riverboat Records etiketiyle raflarda ve dijital platformlarda yerini alan "Bahar" albümü, yönetmen Serdar Temizkan'ın yönetiminde, albümün ilk klibi "Şeytanın Aklını Çeldim”e geldi. Umut Adan albümde hem köklerine olan bağlılığını, hem de güncele ve geleceğe bakan eleştirel yüzünü ismindeki umudun da altını çizerek sunuyor.
Kızılok İdman Yurdu ve Livorno altyapısı albümdeki tüm parçalarda hissediliyor.
Not: Benden tavsiye; Bahar albümü kömürde kokoreç ve bir 35'likle iyi gidiyor.
KENT KONSERİ ARASI MÜZİK ÖNERİLERİ
TİMUR SELÇUK- KARANTİNA'LI DESPİNA
NAZAN ŞORAY- HAL HAL
KAROLİNA - SAVE ME FROM MYSELF
ESMERAY- AYRILIK OLSA BİLE
ARİS SAN- DAM DAM
MFÖ- GEÇİNİZ
RACHİD TAHA- ECOUTE MOİ CAMARADE
FİKRET KIZILOK- PİŞŞT BARMEN
TANJU OKAN- PARKTA YATIYORUM
BABA ZULA- PIRASA