“Yıl olmuş 2020, hala mı bu mevzu?” demeyin. Akranlarımdan ve yeni nesilde duymasam, tanık olmasam yazmak istemezdim. 1970’lerde ve öncesinde solaklık hele ki anne babada yoksa düzeltilmesi gereken kötücül bir durumdu. Solak çocuklar özeldir ve bazı durumlardan dolayı işleri zordur. Dünya sağlak kullanım eşyaların dominesiyle sürüyor. Bardak kulpundan enstrümana, el yazısından kıyafet katlamaya kadar uzanan bir sürü farklılıkla, farkında olmadan uğraşıyor solaklar. Ben sağlağım, birebir zorlukla karşılaşmadım, ne de olsa dünya benim gibilere kolay. Oğlum solak doğdu. Babası sağlak. Solaklık resesif (çekinik) geçişli rahatsızlıklar içinde yer alıyor. Sensin rahatsız dediğiniz ilk şey sözde bilimsel makaleler. Doğrusu kişiye has özellik olacak. Bir bireyin solak olması için anne ve babasının (evet ikisinin birden) solaklık geni taşıyor olması lazım. Resesif özellik olması için hem anne hem baba solaklık geninin taşıyıcısı olmak zorunda.
Şimdi o minik ellerden sağ olana kalem tutturmaya çalışmadan önce bilmemiz gereken bu. Bu sizin yüzünüzden. Erkek evladı olmayan kadına yapılan zulme karşı, cinsiyeti sperm taşır, çocuğunuzun cinsiyetini erkek belirler demekten yorulmayacağımız gibi bu biyolojik gerçeği de haykıralım. Solaklık tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık değildir. Beyin ve sinir sisteminin çalışma prensiplerinden biridir. Anne karnında bebeklerin 10 tanesinden sadece bir tanesi sol başparmağını emer ve solak doğar, gözlerimizden biri daha iyi görür, ayaklarımızdan biri daha dominanttır. Normaldir, haldir, durumdur. Bu isyandan sonra gelelim yapılması ve yapılmaması gerekenlere…
Tebrikler çocuğunuz solak
İlk belirtiler küçük kas hareketlerinde ortaya çıkar. Uzandığı ve kavradığı elin sol olmasıyla başlar. Bu solaklığın kalıcı olması için işaret değildir. Zira sol eli yorulan bebek oyuncağı sağ eline alabilir ve dener. İlerleyen süreçlerde adımlamada genellikle ilk yön sol olur, kaşık ve çatal kullanımı sol el ile yapılır ve nihayet çizim devreye girer, sol el ile kalem tutulur. Tebrikler çocuğunuz solak. Tıpkı Mozart, Beethoven, Leonardo Da Vinci ve Einstein gibi. Yazı yazarken, sol eli bacak altında sıkıştırmak, eli bağlamak gibi sağ kullanımı desteklemeye yönelik (cezalar !!!) alıştırmalar, çocuğunuzun el yazısının hazin bir biçimde kötüleşmesine yol açabilir. El yazısı ile yazarken zaten bir dezavantajları var. Türk ve Latin dillerinin birçoğu soldan sağa akan yazı tipindeler. Solak çocuklar yazdıklarını göremiyorlar dolayısıyla yazının yamuk devam etmesi olası.
Erken yaş müzik eğitiminde devreye giren ilk enstrüman piyano. (Telli ve nefesliler için belli bir kas kuvveti ve vücut gelişimi beklendiğinden…) Eğer solak çocuğunuzu klavye başına oturttuysanız eğitmenin solaklara yönelik bir sistemde öğretime başladığına emin olun. Sınıf öğretmenlerine, spor öğretmenlerine de mutlaka solaklık belirtilmeli. Futbol ve tenis gibi sporlarda çok başarılı oyuncular var solak. Yine bir çalışma solakların sağlaklara göre daha sakar olduklarını iddia ediyor. Araştırmalar eşyalara takılma, çarpma, dökme gibi kazaları beynin farklı lobunun devrede olmasına bağlıyorlar.
Ezcümle biraz anlayış ve empati. Sizden ayrı algıladıklarını, yeteneklerinin farklı olduğunu ve solak çok güzel olduklarını kendinize hatırlatın. Değiştirmeye çalışmamız gereken özellik bu olmamalı. Sol candır.