Bir çoğumuzun damarlarında dolaşan sinema sevgisi, bizler için bir ileri hobi, aşk, heyecan olsa da bir kısım için sadece işten ibaret. Bu kısmın en başında gelenler ise yapımcılar. "Erşan abi harika bir senaryom var" diye kapısını aşındıranları ince eleyip sık dokuyarak, başarıya ulaşacağına inandığı projeye para yatırır ve karşılığını beklemeye başlar.
Ülkemizde bebek adımı sayılabilecek bu bütçeler sinemanın kalbi olan Hollywood’da devasa rakamlara ulaşır (projesine göre) ve risk de bu oranda artar. Üretime dayalı bir ticari işletmede ürünün ham madde ya da malzeme gideri hesaplanır, firma sahibinin insafına göre üzerine bir kar marjı konur ve minimum %35 olmak üzere makinelerin amortismanları ve sabit giderler için bir pay konarak ürünün fiyatı belirlenir. Hollywood’da ise bu hesap çok basittir.
Bütçesinin iki katını kazanmayan film zarar etmiş demektir. Çünkü yapımcılar ucu ucuna parayı kurtardık mevzusunu kabul etmezler, yüksek oranda para yatırarak girdiği yüksek riskten üst düzey kar etmek ister. Bu sebeple eskiden 100 milyon dolara mal olmuş bir filmin 120 milyon gişe yaptığında “ Gişede battı denmesine şaşırırdım. Çünkü fakir ruhum için 20 milyon dolar hayal edilemeyecek kadar büyük bir rakamdı.
Hollywood’un Box Office (Gişe) bilgileri iki ana başlıkta toplanıyor Domestic (Yerli - Amerika Hasılatı) ve World Wide (Dünya genelindeki hasılat). Amerika içerisinde kötü performans sergileyen bir yapımı, dünyanın kalanı kurtarabiliyor bazen. Bu konuda benim hatırladığım örneklerden biri David Fincher’ın Alien 3‘ü mesela.
O halde gelelim bu haftamızın konusuna, Hollywood’da yapımcılarına kalp krizi riski hediye eden büyük hayal kırıklıklarından bazıları. Tabii ki tamamını listeleme şansımız yok ama dikkat çekici bir kaç tanesine bakalım.
Water World
Sadece büyük bir gişe batağı olarak değil, komple felaket olarak anılan ve Kevin Costner’ın kariyerini bitiren filmdir kendileri. Sette yaşanan milyonlarca aksaklık, setin açık deniz kurulması sebebiyle defalarca fırtına yüzünden yok olması, teknik ekip ve figürasyondaki inanılmaz kıyım -200 günlük çekimde yaklaşık 500 kişinin kovulduğu / ayrıldığı söyleniyor- Kevin Costner’ın “Ben illa cgi saç isterim” kaprisleri falan derken Water World halen sinema tarihinin en büyük fiyaskolarından biri olarak kabul ediliyor. Taş çatlasın 100 milyona suda geçen bir Mad Max çekeriz denilerek başlanan proje 175 milyon dolara mal olmuş; Amerika’da 88, dünya genelinde de 176 milyon dolar hasılatla toplamda 264 milyon dolar gişe yapmıştır.
Blackhat
Thor fırtınası sürerken Chris Hemsworth’e başrol verilen yönetmenlik koltuğu da Michel Mann gibi bir efsaneye teslim edilen film ne kadar zarar edebilir ki?
American Sniper ile aynı anda vizyona girme şanssızlığını yaşarsa ciddi zarar edebilir.
70 Milyon dolarese mal olan film Amerika’da 8 milyon, dünya genelinde ise 19,65 milyon dolar hasılat yaparak günümüz enflasyonuna uyarlandığında 100 milyon dolara tekabül eden bir zararı yapımcının hanesine yazdırdı.
Gigli
2003 tarihli yapım Hollywood’un en büyük dalga konularından biri. Gişede feci çakılmasının yanında (75,6 milyon dolar bütçe; 6 milyon Amerika, 7 milyon dünya geneli hasılat) yönetmen Martin Brest’in bir daha film yönetmemesine hatta Hollywood’u terk etmesine yol açtı. Ki Brest’in filmografisinde “Bevelry Hills Cop” “ Scent of a Woman”, “Midnight Run” gibi hit filmler mevcutken. Filmin faydalı tarafı ise o sıralar gerçek hayatta da çift olan Ben Affleck ve Jennifer Lopez’i bir daha perdede yan yana görmememiz oldu.
Battlefield Earth
Aslında Battlefield Earth bile bile lades bir batak. Scientology inanışının yılmaz neferlerinden John Travolta’nın Scientology güzellemesi niyetiyle çıktığı bu yolculuk bir çok kişi tarafından The Room’dan sonra en kötü ikinci film payesi kazanması ile sonuçlandı. 73 milyona mal olan film Amerika’da 21,5 dünya genelinde de 30 milyon dolar hasılat elde etti. Hollywood yıldızlarını söğüşleyerek varlığını sürdüren bir kilisenin desteklediği film için sorun yaratacak bir zarar değil.
Cutthroat Island
Sayısal anlamda “zarar” sözcüğünün tam karşılıklarından biri. 121 Milyona mal olan film Amerika’da 10, dünya genelinde ise 18,5 milyon dolar hasılar yaparak filmdeki gemiler gibi suya gömüldü. O zamanınsüper yıldız aktristi Geena Davis ile süperyıldız yönetmenlerinden Renny Harlin’in işbirliği (gerçek hayatta da evlilerdi) yapımcılara pek uğurlu gelmedi. Geena Davisbir sonraki projesi Long Kiss Goodnight ile durumu düzeltse de işler Ranny Harlin için pek iyi gitmedi.
Evet Hollywood’un devasa hayal kırıklıklarından bazılarını paylaştık fakat dediğim gibi liste çooook çok uzun. Google amcaya “biggest flops of ollywwod” yazıp aratırsanız karşınıza çıkacak filmlere inanamayacaksınız.
Mutlu ve sağlıklı bir hafta dileğiyle.