Görsel teknolojinin atlayacağı muhteşem bir eşikteyiz şu an, Led Wall teknolojisi. Sinema ve TV sektörünün ufkunu delicesine genişletecek bir konu. Şu an sektörün demirbaşı olan “Yeşil Perde – Green Screen” teknolojisini tarihe gömecek bir gelişme.
Bu hafta söz konusu bu yeni teknolojiden ana hatları ile bahsetmek istedim.
Yeşil perde denen mevzu tıpkı bir zamanların efsane gelin damat fotolarındaki arka alanı değiştirme mantığına dayanıyor. Onun video versiyonu. Yazılım arka alandaki rengi referans değeri aralığında seçerek yok ediyor ve hareketli görseli (videoyu) zeminsiz, arka alansız bırakıyor. Sonra istenilen arka alan buraya dijital ortamda ekleniyor. Detaylara da girmeden çalışma sistemi kabaca bu.
Şimdi de yeni Led Wall teknolojisinden bahsedelim. Yeni teknolojinin detayına girmeden çalışma prensiplerini anlatma sebebim teknik detaylarla sizi sıkmadan mevzuyu anlatma isteğimdir, arz ederim.
Eski filmlerdeki bazı araba yolculuğu sahnelerini hatırlarsınız. Stüdyo ortamında arkada bir perde de gidilen yol oynatılırken camları sökülmüş arabadaki oyuncular da gidiyormuş gibi yapar. Bilgisayarın işin içine girmediği hatta olmadığı yıllarda buyurun size tamamen analog ve manuel led wall uygulaması.
Bu sistemde oyuncular yeşil perde yerine adından da anlaşılacağı gibi led ekranlardan oluşan bir duvarın önünde raks ediyorlar. Bu ekranlarda projenin içeriğine göre fon olarak -görüntü eğer sabit ise- bir fotoğraf ya da video kullanılabiliyor. Peki yönetmen gerçek hayatta olmayan bir mekan istiyorsa? Kolayı var, bu mekanlar da unreal oyun motoru ile dijital ortamda yaratılıyor. Final hali ekranlara yansıtılan yeni mekan hazır.
Bu iki teknolojinin karşılaştırmasını yapalım biraz.
Öncelikle Led Wall, post prodüksiyon denen çekim sonrası düzenlemelerinde hatta çekim sırasında da müthiş bir tasarruf sağlıyor. Hem zaman hem de bütçe açısından. Hatta şöyle düşünün senaryonuzda dağın eteğinde bir sahne, sonrasında da dağın zirvesinde bir sahne var. Aynı stüdyoda tek bir km yol yapmadan her ikisini de çekebiliyorsunuz. Yapımcılar memnun, lojistik masrafları yok denecek kadar azaldı, prodüksiyon süresi ciddi şekilde geri çekildi.
Çekim sırasındaki avantajlardan devam edersek oyuncuların performansını dahi olumlu anlamda etkileyen gerçekçi mekanlar hatta gerçekçi ışık yansımaları. Misal Mandalorian’ın zırhındaki muhteşem yansımalar yeşil perdede bu kadar kolay elde edilemeyebilirdi. Hatta oyuncunun tenine ya da kıyafetlerine sirayet eden yeşil yansımalar çekim sonrası post aşamasında ciddi sıkıntı yaratabiliyor.
Bir başka avantaj da kamera hareketlerinin ya da açılarının gerçek zamanlı görülebilmesi. İnanın yeşil perde de hiç kolay bir teknoloji değil hele ki bir sekansta oyuncular ile arka alan arasında açı uyumsuzluğu yaşanırsa. İşte Led Wall bunu çok daha hızlı ve efektif hale getiriyor. Mesela arka alan ile gerçek oyuncuların hareket hızını farklı tutarak derinlik hissi, gerçek bir mekandaymış hissini vermek ufak ipuçlarından biri.
Bu teknolojinin artıları saymakla bitmiyor. Mesela demin dağ örneğindeki lokasyon meselesi gibi yerinden oynamadan günün istediğin saatinde istediğin ışığı ve zaman aralığını yakalamak mümkün. Gün batımı için akşamı, gün doğumu için sabahı beklemeye gerek yok. Yine geldik lojistiğe, onca ekipmanın, personelin taşınması, orada kurulacak mutfaklar, seyyar tuvaletler falan... Hepsi uçtu gitti, yapımcı yine mutlu. Hatta sette kullanılacak eşya adedi de azaldı. Bakın mesela bu sahnede sadece zemin, masa ve bir iki tane sütun gerçekte var. Gerisi sağ olsun unreal ve 3d.
Peki hiç mi olumsuz yanı yok? Olmaz mı, gerçi zamanla kolayca aşılabilecek şeyler ama biz yine de bahsedelim.
Deminden beri lojistik masraflarının kısılması ile yapımcı mutlu diyoruz ama peki bu sistemin bir kurulum maliyeti yok mu? Olmaz mı hiç hem de servet. Fakat şöyle bir denklem var; bir tarafta bir kere, kurulurken ciddi masraf yapılacak ama sürekli kullanılacak esnek bir teknoloji.
Diğer tarafta kurulumu çok ucuz ama çekim sonrası prodüksiyonu çok masraflı yeşil perde teknolojisi.
Orta ve uzun vade için kesinlikle faydalı ama ülkemizde günlük plan yapan, sadece cebinden çıkan paraya bakan yapımcı profili için kabus.
Kullanımda da şimdilik bir iki eksiği yok değil. Mesela bol patlamalı çatlamalı çatışma sahnelerinde ekranlara bir zarar gelmesinden korkulduğu için yeşil ya da mavi perde kullanılıyor. Maksat yapımcıyı ağlatmamak, maksat yapımcının yüzünü güldürmek. Talay kişisi burada neden yapımcı yalakalığı yapıyor? Belli mi olur gün gelir bir film çekeriz filan.
Peki ana sorumuza geri dönelim. Led Wall teknolojisi yeşil perdeyi öldürecek mi?
Sinemayı seven, hatta ucundan kıyısından hevesi olan ya da böyle teknik meselelerden keyif alanlar için çok heyecan verici bir teknoloji. Zaman içerisinde daha da kusursuzlaşacak, ucuzlayacak ve yaygınlaşacak eminim. Benim tahminim bu yönde.
Mutlu ve sağlıklı bir hafta dilerim.