Berliner Ensemble sahnesi geçtiğimiz günlerde resmi Instagram hesabından “yeni gerçeklik” başlığı ile bu fotoğrafı paylaşarak alışmaya çalıştığımız bu yeni süreçte sinema ve tiyatro salonlarının nasıl olacağı ile ilgili soruları akıllara getirdi.
Berliner Ensemble, Almanya’nın ünlü tiyatrolarından biridir. Bertolt Brecht ve eşi Helene Weigel tarafından 1949 yılında Doğu Berlin’de kurulmuştur. Tiyatronun simgesini perdede bulunan Picasso’nun barış güvercini oluşturmaktadır. Tiyatro sahnesinde kurucusu Bertolt Brecht’in eserlerine ağırlık vermiştir. Almanya’nın en önemli sahnelerinden birisi olarak kabul edilen Berliner Ensemble, 1954 yılından bu yana Berlin’in Mitte ilçesinde, Schiffbauerdamm Caddesi’ndeki “Theater am Schiffbauerdamm” binada sanatseverlere perdesini açmaya devam etmektedir.
Pandemi sürecinde perdesini kapalı tutmak zorunda kalan Berliner Ensemble Sahnesi, koltuk sayılarını azaltıp araya büyük mesafeler koyarak alışmamız gereken bu yeni dönem için, yeni bir çözüm önerisi getirdi. Ancak araya mesafe koymak için koltuk sayısını azaltmak sinema ve tiyatro salonlarının maliyetini karşılamayacağı için sinema sektörünün ve tiyatronun kötüye gidip bitme noktasına geleceğini ve uzun bir süre normale dönemeyeceğini düşünüyorum. Ki Türkiye gibi sanatın öncelikli olmadığı bir ülkede normalleşme sürecinden hiç bahsedemezken, sinema ve tiyatro salonlarının hınca hınç dolduğu, boş koltuğun olmadığı, sinemanın ve tiyatronun altın çağını yaşadığı o parlak günler bir süre daha tarihte kalacak gibi görünüyor.
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde perdesini kapatan tiyatro ve sinema salonlarının yeni düzene nasıl hazırlık yaptığı herkes gibi benim için de büyük bir merak konusu. Umarım, sinema sektörü ve tiyatrolar bir an önce toparlanıp bu süreci minimum zararla atlamayı başarır ve eski parlak günlerine kavuşur.