2020-12-05 18:02:31

Kuruntulu Hüsnü Bey ve ailesi

Yavuz Hakan Tok

05 Aralık 2020, 18:02

Siz Hüsnü Bey’i bilmezsiniz. Soyadının Kuruntu olması boşuna değil. Kuruntulu, vesveseli, pimpirikli bir adamdır. Çok konuşur, konuşurken Türkçe’ye Arapça ve Farsça’dan geçmiş kelimeler kullanır. Sonra bir an durur, aynı kelimenin Türkçe karşılığını hatırlamaya çalışır. Karısı Hüsniye Hanım imdadına yetişir hemen. Naciye Hanım kocasının bütün kuruntularını, küçük telaşlarını tolere etmeyi, onu tatlı tatlı idare etmeyi iyi bilir. Ne de olsa uzun yıllardır evlilerdir. Kızları Nihan ve oğulları Aydın’la mutlu bir hayatları, sevgi, saygı ve nezâkete dayalı bir aile yaşantıları vardır.

Hüsnü Bey’in evinde hiç öyle büyük olaylar, aşk, ihtiras, kan, silah, gözyaşı, intikam, entrika filan olmaz. En fazla anahtarı kaybedip evde kilitli kalırlar ya da yardımcı kız huysuz komşu kadının değerli tabağını kırar. Soluk soluğa değil, sakin sakin izleriz biz de Hüsnü Bey ve ailesinin neredeyse gündelik hayat kadar ağır akan hikâyelerini.

Şimdi olsa içiniz sıkılır değil mi? O zamanlar sıkılmazdı. Sıkılmadı ki “Kuruntu Ailesi” TRT televizyonunda uzun yıllar devam etti, çok sevildi ve çok seyredildi.

“Hüsnü Kuruntu” aslında Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu’nun 1983-1984 sezonunda sahnelediği bir tiyatro oyunun adıydı. O oyunun daha sonra izleyeceğimiz diziyle hiçbir ilgisi yoktu. Zaten Luis Werneil’in bir oyunundan Türkçeye uyarlanmıştı. Oyun, 1985 Temmuz’unda üç bölümlük bir dizi olarak televizyonda yayınlandı. Ondan bir süre önce de yine Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan tiyatrosunda oynanmış “Deli ve “Bir Kilo Namus” adlı oyunlar ekrana getirilmiş ve seyirciden ilgi görmüştü. Peki neden başrollerinde Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan’ın oynadığı bir televizyon dizisi olmasındı?

Oldu da nitekim. Tiyatro oyunundaki Hüsnü Kuruntu’yla sadece isim benzerliği olan bu yeni Hüsnü Bey ve ailesinin maceraları Fazıl Hayati Çorbacıoğlu’nun kaleminden çıkmıştı. Uğur Erkır’ın yapımcılığını ve yönetmenliğini Uğur Erkır’ın üstlendiği dizinin ilk bölümü 10 Ekim 1985 gecesi ekrana geldi. İlk etapta altı bölüm olarak planlanmıştı ancak o kadar ilgi gördü ki, hemen devamı çekildi ve 1986 Ocak ayından itibaren tekrar yayınlanmaya başlandı.

Dizinin çekirdek kadrosunda Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan’ın yanı sıra çiftin gerçek hayatta da kızları olan Fulya Ündüz ve gerçek hayatta da damatları olan Gazanfer Ündüz vardı. Suat Önen evin oğlunu, Doğu Erkan ise Hüsnü Bey’in kız kardeşini oynuyordu. Zamanla kadro genişledi ve çok sayıda önemli oyuncu diziye dâhil oldu. Suna Pekuysal, Zihni Göktay, Üstün Asutay, Zafer Önen, Tilbe Saran, Ayşen Gruda, Erol Günaydın ve Ayşegül Atik bu isimlerden sadece bazıları. Adile Naşit hayata veda ettiğinde halen “Kuruntu Ailesi”nde oynuyordu ve ölümünden uzunca bir süre sonra bile dizide hâlâ hayattaymış gibi ondan bahsedildi, sesi kullanıldı.

“Kuruntu Ailesi”, 1985-1992 yılları arasında TRT’de, 1998’de ise TGRT’de toplam 323 bölüm olarak yayınlandı. Hiçbir büyük aksiyonun olmadığı, bir tiyatro oyunu havasında ve kapalı mekânda geçen, sadece karşılıklı konuşmalara dayanan ve nokta atışı, planlı espriler barındırmayan (yani “sit-com” mantığından da uzak) bir dizinin bu kadar uzun ömürlü olması ve sevilmesi, bugün için anlaşılması bir hayli zor, tamamen o yıllara mahsus bir gerçeklikti şüphesiz. Nitekim sonrasında da bir daha böyle bir dizi yapılmadı.

gerçek hayatla o kadar özdeşleşmişti ki dizinin çekildiği dönemde Fulya Özcan hamile kaldı, doğum yaptı ve bütün bunlar da dizinin hikâyesine dâhil edilmekle kalmadı, Fulya Özcan oğluna, dizide Gazanfer Özcan’ın canlandırdığı Tarık karakterinin ismini verdi. Tarık Ündüz de bugün hayatına oyuncu olarak devam ediyor.

“Kuruntu Ailesi” son sezonuna kadar içinde müzik kullanılan bir dizi değildi. Sadece bir jenerik müziği vardı ancak o müziğin ne olduğunu, kim tarafından yapıldığını hiç bilemedik çünkü dizinin jeneriğinde hiç yazmadı. 1998 yılında çekilen son sezonda ise müzikler Aria tarafından yapılmıştı.

Gazanfer Özcan’ın sıcak oyunculuğu, Gönül Ülkü’nün otoriter, disiplinli ama şefkatli, zeki ve kocasını idare etmeyi iyi bilen anaç kadın tiplemesi, çoğu tiyatro kökenli müthiş oyuncuların canlandırdığı yan tiplerle “Kuruntu Ailesi” şimdilerde tamamen bitmiş bir dönemin özeti gibiydi. Hem tiyatro açısından hem de insan ilişkileri, orta halli aile yaşantıları açısından. Dizide rol alan birçok oyuncu bugün hayatta değil. İlk aklıma gelenler, Gazanfer Özcan, Gönül Ülkü, Adile Naşit, Ayşen Gruda, Ayşegül Atik, Erol Günaydın, Suna Pekuysal… Ruhları şâd olsun.

Yorumlar (1)

Fatma Türktekin 4 Yıl Önce

Muhteşem bir yazı olmuş, ben de 71 doğumlu dolayısıyla bu diziyi kaçırmadan izlemiş olanlardanım. Hiç bugün olsa izlenir mi diye düşünmemiştim. Okurken bunları sorguladım gözlerim doldu. Acaba ne zaman entrika, yalan dolan, şiddet sever bir topluma dönüştük.